Annons

LO:s nej får mothugg av TCO

Efter LO:s nej till en blocköverskridande regering mellan S, C och L, kommer nu mothugg från den andra fackliga jätten TCO.

”Sverige är i stort behov av en koalitionsregering i mitten av svensk politik”, säger ordföranden Eva Nordmark.

Eva Nordmark, TCO
Eva Nordmark, TCOBild:Jann Lipka

Det var i en intervju i Di som LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson gick ut och tydligt tog avstånd från tanken på en blocköverskridande mittenregering och varnade Socialdemokraterna för att ta med Centerpartiet och Liberalerna in i Rosenbad. ”Samarbete är en sak, men att gå till val på att bilda en koalition tror jag inte vore bra”, sa Thorwaldsson.

Men det inspelet i den laddade regeringsfrågan uppskattas inte av alla. Den andra stora fackliga centralorganisationen TCO är av en helt annan uppfattning.

”Vi har nu haft en parlamentarisk situation under ett antal år som gör att det blir väldigt svårt för regeringar att komma med nödvändiga politiska reformer. Och jag ser stora risker med ett allt för lågt refomtempo där vi inte tar tag i de problem som finns”, säger TCO-ordföranden Eva Nordmark.

”Den här regeringen har problem med det, men det hade även den förra alliansregeringen under sin andra mandatperiod. Så för Sverige vore det väldigt bra om vi fick en majoritetsregering, och gärna i mitten av svensk politik.”

Mätningar som gjorts visar också att stödet för blocköverskridande regeringar är stort bland väljarna, och TCO har gjort egna mätningar bland sina 1,4 miljoner medlemmar som visar att hela 74 procent av dem vill se mer blocköverskridande samarbete.

Men varför en koalitionsregering – räcker det inte att samarbeta i riksdagen?

”Om det ska kompromissas och förhandlas i riksdagen dras det ofta i långbänk. Jag tror att det skulle vara väldigt bra för Sverige om partierna kom upp ur de blockpolitiska skyttegravarna och tog ett bredare gemensamt ansvar.”

Även från akademikernas fackliga centralorganisation Saco, som har 700.000 medlemmar, vill man se mer blocköverskridande samarbete.

Ordföranden Göran Arrius vill inte diskutera exakt hur en regering ska se ut, men säger samtidigt att det inte kan fortsätta som i dag.

”Vi har under många och långa perioder haft minoritetsregeringar i Sverige, men den senaste tiden har det varit svårt för en minoritetsregering att regera”, säger han.

”Om det nu är så att vi får en minoritetsregering även efter nästa val är det väldigt viktigt att man hittar former för hur en sådan regering kan fungera.”

De blocköverskridande överenskommelser som slutits de senaste åren har varit bra – men det vore enligt Göran Arrius önskvärt med ett bredare samarbete även i den ekonomiska politiken.

”Att komma överens och sätta igång ett samarbete kring de tunga frågorna tror jag är oerhört viktigt, och gör man det har man också bättre förutsättningar att komma överens om hur budgeten ska se ut”, säger han.


Innehåll från FunMedAnnons

Funktionsmedicinsk läkarvård kan spara ditt företag miljoner

Peter Martin, grundare av FunMed, Sveriges ledande funktionsmedicinska klinikkedja
Peter Martin, grundare av FunMed, Sveriges ledande funktionsmedicinska klinikkedja

Fysisk och psykisk ohälsa bland medarbetare kostar svenska företag miljoner kronor varje år. Ska vi gå till botten med problemet är funktionsmedicin den enda långsiktiga lösningen. I Sverige är FunMed den ledande funktionsmedicinska klinikkedjan, som erbjuder unika och heltäckande utredningar som inte bara sparar enorma summor, utan också gör dina medarbetare friska - på riktigt.

Att känna sig trött, stressad, tung och ha ont anses ofta normalt när man blir lite äldre. Andelen sjukdagar blir högre och prestationsförmågan sämre när kaffet och sockret inte längre räcker för att piggna till. Följden blir stora kostnader för både medarbetaren, arbetsgivaren och samhället, inte minst vid frånvaro av ledare eller högpresterande personer. Historiskt har lösningen oftast varit att medicinera symptomen, men tack vare FunMeds etablering och expansion i Sverige är läget på väg att ändras. 

– Inom funktionsmedicin tar vi reda på grundorsakerna till ohälsan och åtgärdar dem. Fokus ligger alltså inte på att dämpa sjukdomssympton, utan på att hitta de underliggande faktorer som ligger bakom symptomen. Genom ett omfattande batteri av labtester, ingående frågeformulär och djuplodande personliga möten hjälper vi till att optimera din biokemi och livsstil – helst redan innan du blivit sjuk. Det är ett paradigmskifte inom vården och detta är vi först i Sverige med att göra, säger Peter Martin, grundare av FunMed, Sveriges ledande funktionsmedicinska klinikkedja.

Unik utbildning och process

FunMeds läkare har alla en traditionell läkarutbildning i botten och erfarenhet från den konventionella vården. Men de har också en unik funktionsmedicinsk utbildning och därmed förmågan att se till helheten snarare än bara till symptomen. För att skapa en komplett bild av hälsoläget gör FunMed moderna, extensiva laboratorieutvärderingar och hälsomätningar för att genom en noggrann kartläggning optimera personens biokemi och livsstil – oavsett utgångsläge. 

FunMed Executive Health Program

Genom FunMed Executive Health Program kan vem som helst utveckla sin hälsa för en radikal förbättring av sina hälsovärden, baserat på sina specifika utmaningar och hälsomål. Genom regelbundna besök och kontinuerlig kommunikation med FunMeds företagskunder, kan Peter skräddarsy lösningar som leder till friskare och mer högpresterande medarbetare. 

– Vi lägger mycket tid och fokus på individuellt stöd och rådgivning. Med kunskap är det helt enkelt lättare att göra de förändringar som krävs för att äntligen kunna balansera sin biokemi, avslutar Peter. 

Läs mer om FunMed

 

Mer från FunMed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FunMed och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?