1515

LO:s nej får mothugg av TCO

Efter LO:s nej till en blocköverskridande regering mellan S, C och L, kommer nu mothugg från den andra fackliga jätten TCO.

”Sverige är i stort behov av en koalitionsregering i mitten av svensk politik”, säger ordföranden Eva Nordmark.

Eva Nordmark, TCO
Eva Nordmark, TCOBild:Jann Lipka

Det var i en intervju i Di som LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson gick ut och tydligt tog avstånd från tanken på en blocköverskridande mittenregering och varnade Socialdemokraterna för att ta med Centerpartiet och Liberalerna in i Rosenbad. ”Samarbete är en sak, men att gå till val på att bilda en koalition tror jag inte vore bra”, sa Thorwaldsson.

Men det inspelet i den laddade regeringsfrågan uppskattas inte av alla. Den andra stora fackliga centralorganisationen TCO är av en helt annan uppfattning.

”Vi har nu haft en parlamentarisk situation under ett antal år som gör att det blir väldigt svårt för regeringar att komma med nödvändiga politiska reformer. Och jag ser stora risker med ett allt för lågt refomtempo där vi inte tar tag i de problem som finns”, säger TCO-ordföranden Eva Nordmark.

”Den här regeringen har problem med det, men det hade även den förra alliansregeringen under sin andra mandatperiod. Så för Sverige vore det väldigt bra om vi fick en majoritetsregering, och gärna i mitten av svensk politik.”

Mätningar som gjorts visar också att stödet för blocköverskridande regeringar är stort bland väljarna, och TCO har gjort egna mätningar bland sina 1,4 miljoner medlemmar som visar att hela 74 procent av dem vill se mer blocköverskridande samarbete.

Men varför en koalitionsregering – räcker det inte att samarbeta i riksdagen?

”Om det ska kompromissas och förhandlas i riksdagen dras det ofta i långbänk. Jag tror att det skulle vara väldigt bra för Sverige om partierna kom upp ur de blockpolitiska skyttegravarna och tog ett bredare gemensamt ansvar.”

Även från akademikernas fackliga centralorganisation Saco, som har 700.000 medlemmar, vill man se mer blocköverskridande samarbete.

Ordföranden Göran Arrius vill inte diskutera exakt hur en regering ska se ut, men säger samtidigt att det inte kan fortsätta som i dag.

”Vi har under många och långa perioder haft minoritetsregeringar i Sverige, men den senaste tiden har det varit svårt för en minoritetsregering att regera”, säger han.

”Om det nu är så att vi får en minoritetsregering även efter nästa val är det väldigt viktigt att man hittar former för hur en sådan regering kan fungera.”

De blocköverskridande överenskommelser som slutits de senaste åren har varit bra – men det vore enligt Göran Arrius önskvärt med ett bredare samarbete även i den ekonomiska politiken.

”Att komma överens och sätta igång ett samarbete kring de tunga frågorna tror jag är oerhört viktigt, och gör man det har man också bättre förutsättningar att komma överens om hur budgeten ska se ut”, säger han.


Innehåll från Newbury PharmaceuticalsAnnons

Newbury Pharmaceuticals – entreprenöriellt nytänk för receptbelagda läkemedel

Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.
Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.

Receptbelagda läkemedel kan rädda liv. Men kostnaderna för dessa specialläkemedel som används för att behandla till exempel olika typer av cancer och sällsynta sjukdomar är ofta höga. Något som kan hindra patienter att få den vård de behöver. Det här vill det nystartade läkemedelsföretaget Newbury Pharmaceuticals ändra på genom att erbjuda kostnadseffektiva läkemedel inom dessa områden.

– Vi vill och kan bidra till att fler får tillgång till värdeskapande och innovativa läkemedel, säger Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing, på Newbury Pharmaceuticals med huvudkontor i Lund. 

Företaget är ungt, grundades 2020 av entreprenören Karl Karlsson, som har lång erfarenhet av att implementera tillväxtstrategier bland annat som VD och styrelseledamot i läkemedelsföretaget Bluefish Pharmaceuticals. Det nya bolaget, Newbury Pharmaceuticals, fokuserar på den skandinaviska marknaden med en produktportfölj inom onkologi, sällsynta sjukdomar och ett antal egna varumärken. 

Forskning och utveckling ligger utanför bolaget vilket Fredrik Hellqvist menar är grunden för att de ska kunna erbjuda specialläkemedel med hög kvalitet till en rimlig kostnad. 

– Vi har ingen egen forskning och utveckling utan det gör våra partners. Men vi har rättigheter till att sälja dessa produkter och att ta hand om registreringen och kommersialiseringen för den skandinaviska marknaden. Det är där vår expertis ligger, säger han. 

Det här ger enligt Fredrik Hellqvist Newbury Pharmaceuticals möjlighet att vara en snabbväxande entreprenör med god lokalkännedom och kunskap med korta beslutsvägar. 

– Vi kan kombinera våra samarbetspartners styrkor med vår djupa kunskap om sådant som sjukvårdssystem och att nå rätt kunder. Det handlar om att vara ute och träffa, hjälpa och utbilda vården i hur dessa läkemedel bäst används. Vi blir det vi kallar en ”lokal champion”, säger han. 

Trots att Newbury Pharmaceuticals bara har varit igång i drygt ett år har de fått mycket på plats: alla nyckelfunktioner i företaget, samtliga nödvändiga tillstånd och kvalitetssystem samt utökat sin produktportfölj från 11 till närmare 20 produkter. Nästa steg är att bygga upp en marknads- och säljorganisation.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att hitta medarbetare och tillsammans med dem skapa en kultur som bygger på öppenhet, eget ansvar och snabba beslutsvägar med en stark entreprenöriell anda. Om man, som jag, har jobbat en lång tid inom ett stort bolag och känner till för- och nackdelar med det så kan jag definitivt säga att vi erbjuder något annat, säger Fredrik Hellqvist som bland annat har arbetat på några av ett världens ledande läkemedelsbolag så som Abbvie och Astra Zeneca. 

Den första produktlansering är planerad till kvartal ett 2022 sedan följer fler produkter under året. Något som Fredrik Hellqvist ser fram emot. 

– Vi har ambitionen att bli den lokala experten och alternativa partnern till de multinationella företagen. Vi strävar efter att ha en positiv inverkan i samhället, med produkter och teknik som bidrar till det övergripande hälso- och sjukvårdssystemet och patientens välbefinnande samt ge våra partners den lokala uppmärksamhet de förtjänar, avslutar han. 

Om Newbury Pharmaceuticals
Newbury Pharmaceuticals är ett svenskt företag som tillhandahåller receptbelagda läkemedel till patienter och vårdgivare på den skandinaviska marknaden. Newbury Pharmaceuticals, som grundades 2020, fokuserar på specialläkemedel och egna varumärken med ett starkt fokus på onkologi, sällsynta sjukdomar och neurologi.

Läs mer om Newbury Pharmaceuticals här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Newbury Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?