1515

Loomis missar förväntningarna men höjer utdelningen

Kontanthanteringsbolaget Loomis redovisar ett rörelseresultat, ebita, på 544 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017.

Loomis huvudkontor i Solna.
Loomis huvudkontor i Solna.Bild:TT

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 570 miljoner kronor enligt SME Direkts prognossammanställning.

Intäkterna landade på 4.358 miljoner kronor, här låg förväntningarna på 4.421 miljoner kronor.

Utdelningen föreslås bli 9:00 kronor per aktie, att jämföra med förväntade 8:43 kronor.

Loomis LOOMIS -2,45% Dagens utveckling organiska tillväxt i Europa var negativ under fjärde kvartalet, -1 procent, och rörelsemarginalen sjönk till 13,3 procent, mot fjolårets 14,6 procent.

Enligt SME Direkts konsensus inför rapporten väntades en organisk tillväxt på -0,2 procent och en marginal på 14,8 procent för Loomis segment Europa.

Under kvartalet var det primärt Spanien, Portugal, Argentina och Turkiet som visade en god organisk tillväxt. Även i Storbritannien fortsatte intäkterna att öka. I Sverige avslutades sedel- och myntutbytet under det tredje kvartalet och har inte längre en positiv påverkan på den organiska tillväxten.

"I de nordiska länderna som helhet är bedömningen att de även fortsättningsvis kommer att vara något minskande", skriver Loomis i delårsrapporten.

Den organiska tillväxten i Frankrike började under det andra kvartalet 2017 att utvecklas negativt beroende på en allt hårdare konkurrenssituation.

"Utvecklingen i Frankrike har fortsatte under resterande del av 2017 och vi bedömer att den franska tillväxten kommer att vara negativ fram till sommaren 2018", skriver Loomis.

De lägre volymerna i framför allt Frankrike och Sverige förklarar delvis den lägre marginalen för segment Europa. Kvartalet innehöll även färre arbetsdagar jämfört med motsvarande period 2016.

"Åtgärdsprogram pågår i Frankrike och bedömningen är att full effekt kommer att nås under 2018. Liknande program fortgår i de nordiska länderna för att kompensera de något lägre volymerna", skriver Loomis.

Den positiva utvecklingen som tidigare rapporterats i Storbritannien fortsatt under kvartalet, heter det vidare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?