Annons

Lööfs löfte: Inga höjda skatter på kapital

Socialdemokraterna drev höjda skatter på kapital i regeringsförhandlingarna, men det förhandlades bort, enligt Centerledaren Annie Lööf.

”Det är av den anledningen jag höjer på ögonbrynen när Magdalena Andersson (S) nu för fram detta”, säger hon till TT.

Foto:Pontus Lundahl/TT

De ekonomiska klyftorna har länge ökat i Sverige, inte minst när det gäller skillnaden mellan inkomst av kapital respektive inkomst av tjänst. Nyligen öppnade finansminister Magdalena Andersson för att höja skatten på kapital. Det är inte aktuellt för Centern.

”Vi har ju en bisats i överenskommelsen om att minska de ekonomiska klyftorna. Den liberala ingången där handlar ju om att underlätta för människor att gå från utanförskap in i arbete, och då handlar det om att sänka skatten för dem med låga inkomster, men också att ta bort arbetsgivaravgiften när man anställer någon som är ny på arbetsmarknaden.”

”Den största klyftan i samhället i dag är ju mellan dem som har ett jobb och dem som inte har ett jobb. Därför måste man se till att fler har ett jobb att gå till, där lägger vi vårt huvudfokus”, säger Annie Lööf inför den kommande skatteutredningen.

Att höja skatten på kapital är alltså inte aktuellt för Centern. Däremot är man beredd att diskutera förändrad reavinstbeskattning och slopade ränteavdrag.

Januariavtalet mellan regeringen och Center och Liberalerna har två spår när det gäller skatterna. Dels skarpa skattesänkningar och sänkningar av arbetsgivaravgifterna som ska genomföras så fort det går, dels en övergripande översyn av skattesystemet.

”Vi har redan kommit överens skarpt de kommande tre åren om betydligt fler skattesänkningar än skattehöjningar. Det leder ju till sänkta skatter på jobb och företag”, säger Lööf.

TT: Är det inte litet omvänd fördelningspolitik på skattesänkningarna?
”Vi har också förslag på sänkta skatter för dem med låga inkomster. Jobbskatteavdraget innebär ju att man sänker skatten för dem med låga inkomster också.”

Skattehöjningar väntar hon sig först efter en skatteutredning, vars form och tillsättande ännu inte är bestämt. De höjningar som kan bli aktuella är på miljösidan, där en skatteväxling ska göras. Här vill C se att det kompenseras med lägre inkomstskatter och till exempel bättre reseavdrag för människor på landsbygden.

Skatten på konsumtion kan också höjas, men även på fastighetssidan och för finanssektorn. På fastighetssidan är det framför allt slopade ränteavdrag som både Centern och Liberalerna förordar.

”Skatteöversynen handlar om att få ett skattesystem som håller ihop. Om man till exempel ska göra förändringar av ränteavdragen så behöver man ju också göra förändringar på inkomstskattesidan så att det inte drabbar hushållen.”

TT: Men gör ni inte redan de justeringarna med slopad värnskatt och höjd brytpunkt för statlig skatt? Hur ska ni kompensera hushållen utöver det?
”Det är ju framför allt höjd brytpunkt, men också inkomstskatten så att även de som tjänar under 30.000 kronor får möjlighet att behålla mer i plånboken.”

Centerledaren vill inte låsa fast sig redan nu vid vad man inte kan gå med på, det gäller att ha respekt för processen, men några stoppskyltar, utöver nej till höjd kapitalskatt, har hon ändå redan uppe. Någon återinförd arvs- och gåvoskatt och förmögenhetsskatt blir det inte.

Enligt januariavtalet ska skatteandelen från finanssektorn öka, det vill säga beskattas mer. Den förra S-regeringen filade på en bankskatt, som de borgerliga var emot.

”Det är något vi behöver titta på. Alliansregeringen förde ju fram en form av högre avgifter för banksektorn. Socialdemokraterna har andra konstruktioner. Vi behöver resonera oss fram till vad som fungerar bäst i den internationella värld vi lever i”, säger Annie Lööf.

De så kallade 3:12-reglerna, som enkelt uttryck handlar om hur mycket som kan tas ut som inkomst av kapital respektive av tjänst, ska förenklas, enligt januariavtalet. Det handlar om att sänka skatten på entreprenörer, framhåller Annie Lööf.

Om det totala skattetrycket sägs inget i januariavtalet. Men Annie Lööf har en tydlig målsättning.

”Tittar man på avtalet så är det fler skattesänkningar än höjningar, så det vi har kommit överens om de kommande åren innebär ju att skattetrycket kommer att minska. Sen kommer vi med skatteöversynen sannolikt både sänka och höja skatter, men Centerpartiets ingång i detta är att fortsatt sänka skattetrycket. Det vore bra i ett högskatteland som Sverige, även om det ska ske ansvarsfullt och stegvis”, säger Annie Lööf.


Innehåll från Dagab Inköp & Logistik ABAnnons

Ett modernt Dagab tar spets i att utveckla logistikbranschen

De senaste åren har Dagab genomgått en förändringsresa från en klassisk logistikorganisation, till en innovativ, avancerad och modern helhetsleverantör i branschens absoluta framkant. Nu satsar företaget på att växa ytterligare, bland annat genom etableringen av Europas modernaste logistikcentrum i Bålsta och intensiva rekryteringsinsatser. 

När Nicholas Pettersson tog över som vd för Dagab för fem år sedan var det med en gedigen erfarenhet från Axfoodorganisationen i bagaget. Redan då var strategin tydlig: att bilda det nya Dagab, en ambition som idag är långt framskriden. 

– 2015 var vi en klassisk logistikorganisation med lastbilar, lager och manuella processer. Idag är vi en helhetsleverantör vars erbjudande ständigt vässas till det yttersta för att tillmötesgå kundernas krav på snabbare och flexiblare varukedja med större valfrihet, säger Nicholas.

Ändrade synsätt och arbetssätt

Bakgrunden till satsningen på det nya Dagab låg i att kundernas kravställningar blev – och blir – allt mer komplexa. För att hantera de förändrade förutsättningarna lades fokus på att koka ner och förenkla värdekedjan och dess tillhörande processer. Nicholas betonar att det krävde att organisationen ändrade synsätt för att få såväl till exempel Willys som medarbetare att förstå att vare sig inköp, sortimentsutveckling, transport eller lagerhållning är enskilda funktioner, utan att det gäller att skapa en dynamisk kraft bakom hela affären för att kunna maximera kunderbjudandet. 

– Vår strategi var att ta bort det klassiska funktionstänket där man alltjämt strävar efter att hyvla tio procent här och tio procent där. Istället valde vi att se detta som en effektiv styrka som kan frigöra många timmar, i många delar av kedjan. Denna tid kan sedan användas för att utveckla både erbjudande och kundbemötande. Det förutsatte dock att vi också ändrade arbetssätt; medan vi förvisso hade mycket bra data att tillgå behövde vi lägga större vikt vid att arbeta datadrivet och processorienterat.

Investerade i automatisering

Detta blev startskottet till en omfattande förändringsresa för Dagab. De kommande åren medförde och kommer fortsatt att medföra en kraftigt ökad automatisering av repetitiva processer, robotisering av administrativa uppgifter och datastyrning av både rutiner och kvalitetsarbete. 

– Genom att på ett nytt vis kunna analysera och kartlägga hela vårt arbetssätt har vi kunnat åstadkomma omfattande förbättringar inom organisationen. En viktig sak att betona är dock att detta inte har inneburit att vi plockar bort medarbetare. Snarare handlar det om att vi äntligen har kunnat ge våra medarbetare utrymme och möjlighet att med databaserade insikter kunna utveckla och kravställa verksamheten såväl som öka våra volymer, istället för att behöva lägga tiden på repetitiva manuella moment. Vi frigjorde också tid på samma gång för att kunna tillfredsställa en allt mer komplex kund i dagligvaruhandeln.

Unikt logistikcentrum i Bålsta

Den målmedvetna satsningen har resulterat i ett flertal värdefulla initiativ och har därtill ett viktigt symboliskt värde för företaget. Nicholas berättar om det nya logistikcentrum Dagab bygger i Bålsta, en helt unik installation som samlar hela flödet, sortimentet och processerna för både butik, e-handel och servicehandel i en och samma byggnad. Här hanteras såväl fryst och kylt som torrt gods. Detta innebär dock mer än att bara centralisera verksamheten:

– Logistikcentrumet förväntas vara i drift 2023 och kommer att medföra enorma fördelar, inte bara vad gäller flöde och automation, utan också vad gäller till exempel den sista milen, packnings- och ruttplanering, dynamisk prissättning och mycket mer. Lika viktigt för oss är dock att vi arbetar kundcentriskt; det betyder att vi tittar på det faktiska kundbeteendet för att simulera hur olika åtgärder och förändringar påverkar kundernas val. Därmed har vi möjlighet att skräddarsy vårt arbetsflöde så att det gagnar både kund och slutkonsument. Att förena sortiment och logistik i samma process och organisation har skapat stora fördelar för Axfoods konsumentvarumärken och detta blir väldigt tydligt den dag vi öppnar i Bålsta.

Rekryterar på alla nivåer

Nya Dagab omfattar alltså en stor omställning för det cirka 3500 medarbetare stora företaget. Med verksamhet som pågår dygnet runt, året runt har det skapat ett stort behov av nya kompetenser inom hela organisationen. Nicholas nämner ett tydligt behov av allt från lagerarbetare och sortimentspecialister till matematikdoktorander och understryker att alla Dagabs yrkeskategorier är centrala för att företaget ska kunna få ut maximal effekt av sina effektiviserings- och automatiseringssatsningar. 

– Något jag själv kan vittna om är att Dagab, som en del av Axfoodkoncernen, faktiskt kan vara en arbetsplats för livet. Här kan man hitta allt från sitt första extrajobb till roller med teknisk spetskompetens och enorm karriärpotential. Ända sedan företaget startades har vi vinnlagt oss om att vara en reko arbetsgivare med god löneutveckling och goda villkor. Det inkluderar naturligtvis omfattande internutbildningar inom en mängd olika områden genom Axfoodakademien.

Möjlighet att göra sin egen karriärresa

Något som är viktigt att ha med sig om man söker sig hit är dock att Dagab är en värderingsstyrd kultur med tydliga kärnvärden. Kunden är i centrum och man arbetar mycket under eget ansvar, men därför har man också möjligheten att göra sin egen resa, inom företaget. 

– Våra medarbetare är ovärderliga för att vi ska nå våra mål. Om vi ska fortsätta att utvecklas till en modern och dynamisk kraft i hela värdekedjan behöver var och en av oss vara med på resan, för att förstå, analysera och tänka till kring allt vi gör. Ännu är vi inte riktigt där, men vi är övertygade om att vi kommer att hitta rätt personer med rätt kompetens för att ta spets i den här utvecklingen, avslutar Nicholas.

FAKTA OM DAGAB

Dagab ansvarar för att utveckla ett effektivt, attraktivt och särskiljande sortiment för Axfoods samtliga marknadskoncept och för andra företagskunder. Dagab arbetar ständigt med att effektivisera varuflödet från sortimentsutveckling och inköp till lagerhantering och distribution.

Läs mer om Dagab

 

Mer från Dagab Inköp & Logistik AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dagab Inköp & Logistik AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?