1515

Lööf välkomnar ett samarbete med S

Tonläget är fortfarande uppskruvat i vinstfrågan, men båda sidor vill ändå hålla dörren öppen för en uppgörelse över blockgränsen.
Centerledaren Annie Lööf ger nu också Stefan Löfven grönt ljus att bryta med Vänsterpartiet.

Annie Lööf i Almedalen.
Annie Lööf i Almedalen.Bild:Jesper Frisk

Di kunde på onsdagen avslöja att regeringen är beredd att släppa Ilmar Reepalus vinsttak i välfärden och i stället söka en kompromiss över blockgränsen.

Från näringslivet kom omgående glada tillrop, medan vänsterdebattörer snabbt fördömde den nya S-given.

Civilminister Ardalan Shekarabi bekräftar att regeringen inte låst sig vid den föreslagna vinstbegränsningen, utan att är redo att pröva andra lösningar.

Det viktiga, menar han, är principen att skattepengarna ska gå till det de är avsedda för.

”Hur vi uppnår detta finns det olika metoder för. Man kan använda sig av olika modeller för vinsttak, vinstbegränsningar, och även ha personaltäthetskrav”, säger han.

Regeringen står nu inför valet att hålla fast vid vinsttaket och gå mot ett nederlag i riksdagen eller försöka få igång förhandlingar med de borgerliga.

”Vi är intresserade av att få till förändringar och för att få till förändringar måste vi också föra ett samtal över blockgränsen”, säger Ardalan Shekarabi.

Enligt vad Di erfar är det i första hand M och L som man från regeringens sida tror sig kunna komma överens med.

Men även Centerledaren Annie Lööf tycks nu vara intresserad av en uppgörelse.

”Jag välkomnar att Socialdemokraterna kan tänka sig att göra upp med alliansen”, säger hon.

Trots den nya öppningen finns ett allvarligt hinder som talar emot en bred uppgörelse och det är Vänsterpartiet, som hotat att hoppa av budgetsamarbetet med regeringen. Moderaternas hållning är att Stefan Löfven saknar legitimitet att regera om de rödgröna är mindre än alliansen, vilket de skulle vara utan V.

Men Annie Lööf ger nu Stefan Löfven grönt ljus att bryta med Vänsterpartiet.

”Centerpartiet kommer inte fälla regeringen för att de hakar av Vänsterpartiet”, säger hon.

Som Di rapporterade på onsdagen bedömer man inom Moderaterna att det i grund och botten finns en ganska stor samsyn mellan M och S, men utåt är retoriken fortfarande uppskruvad.

Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson säger sig tvivla starkt på att S verkligen är beredda att släppa vinsttaket, men om de gör det så håller han dörren öppen för en uppgörelse.

”Om det är så att de lägger allt med Reepalu åt sidan, och släpper idén att staten ska gå in och reglera enskilda företag och istället på allvar vill ta fram seriösa kvalitetskriterier och kvalitetsregler, då diskuterar vi gärna det”, säger han.

Ardalan Shekarabi anser nu att alla parter måste vara redo att kompromissa.

”Om vi ska fastna i ett politiskt spel där vi utesluter kompromissmöjligheter och kommer med ultimativa krav, då har vi gått ifrån det som är styrkan med det här landet”, säger han.

Från finansminister Magdalena Andersson kom delvis andra signaler och hon försökte på onsdagen spela ned förväntningarna på en bred uppgörelse.

”Jag tycker inte att de borgerliga verkar ha varit särskilt intresserade av att göra något åt den vilda västern vi har i välfärden”, säger hon och slår också fast att regeringen vill hålla ihop samarbetet med V.


Innehåll från SectraAnnons

Fastighetsautomation inom hälsosektorn svag länk för IT-säkerheten

Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.
Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

Försörjningssystem för fastigheter har genomgått en snabb digitalisering.

Inom hälsosektorn saknas ofta kunskaper om IT-säkerheten för dessa system.

– Här finns brister som cyberkriminella kan utnyttja för att slå ut hela sjukhus. Om man inte täpper igen dessa hål kan konsekvenserna bli enorma för hela samhället, säger Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

En viktig del i säkerhetsarbetet för sjukhus och andra vårdinrättningar är att upprätthålla en kontinuerlig drift av kritisk infrastruktur. Här ingår vattenförsörjning, ventilation, elektricitet och temperatur, men också mer specialiserade verksamheter som produktion av syrgas.

I dag är styr- och reglersystemen för denna infrastruktur ofta digitaliserad för optimal drift. Det gör dem också sårbara för cyberattacker. Utsätts driftsmiljöerna för ett oplanerat avbrott till följd av en IT-attack kan det i värsta fall leda till livshotande situationer för patienterna. 

Cyberkriminella på jakt efter ekonomisk vinning genom till exempel ransomware, men också främmande statsmakter som önskar skapa oreda i ett land, kan vilja genomföra en cyberattack mot hälsosektorn. 

– Sjukvården är en av de mest utsatta sektorerna just nu, speciellt i USA. Sverige är ännu inte lika hårt drabbat men vi kan räkna med att denna brottslighet snart hittar hit, säger Leif Nixon.

Sectra kan kartlägga brister i säkerheten

Sectra Communications kan erbjuda en säkerhetsanalys, där en kartläggning genomförs av sjukhusens sårbarheter i styr- och reglersystemen för dessa vitala försörjningssystem.

Därefter kan olika lösningar erbjudas för att täppa igen de hål och brister som upptäcks. En metod är att koppla in sensorer i nätverket som kontinuerligt analyserar trafiken i de kritiska systemen. Sker något ovanligt går ett larm igång. 

– Vi kan lära oss hur trafikmönstret ser ut i normaldrift och larmar om det börjar ske avvikelser och vid misstänkt trafik. Dyker det upp en ny enhet som börjar scanna av nätverket så går ett larm, likaså om vi ser en attackkod fara förbi på nätverket, säger Leif Nixon, och avslutar:

– Man börjar få upp ögonen för dessa brister ute i vissa Regioner, men här finns mycket kvar att göra.

Om Sectra
Sectra har 40 års erfarenhet av att säkra samhällens mest kritiska kommunikation genom tjänster och expertis inom kryptering, VPN och säker mobil kommunikation. Sectra har även ett Security Operations Center som hjälper aktörer inom kritisk infrastruktur, till exempel sjukvården samt energi- och vattenförsörjningen, att möjliggöra säkra digitaliseringsprojekt.

Läs mer på: communications.sectra.com

Mer från Sectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?