ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Lööf till hårt angrepp mot Kristersson

Annie Lööfs motstånd mot en mindre M-ledd regering ligger fast och både Centern och Liberalerna går nu till hårt angrepp mot Ulf Kristersson.

Nästa vecka ska riksdagen rösta om Ulf Kristersson som ny statsminister och precis som tidigare är det Centerpartiet och Annie Lööf som kan fälla avgörandet.

Och att döma av hennes uttalanden till nyhetsbyrån TT på måndagen ser det svårt ut för M-ledaren att få stöd i riksdagen. 

“Våra invändningar mot en SD-stödd regering är välkända. Nu är det viktigt att Ulf Kristersson redogör för hur man tänker regera med aktivt SD-stöd. Hur kommer det att gå till?” säger Annie Lööf.

Centerpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse ska inför omröstningen på nytt ta ställning till Ulf Kristerssons regeringsalternativ. Men invändningarna mot en mindre M-ledd regering kvarstår.

“Han måste ge svar på det faktum att varje budget kräver Sverigedemokraternas gröna ja-knapp. Jag är förvånad över att han inte ens nämnde det på pressträffen”, fortsätter hon.

Även från Liberalerna kommer nu kritik mot Moderaterna. Partiledaren Jan Björklund sa i förra veckan att Annie Lööf borde få uppdraget att sondera stödet för en alliansregering med stöd av  Miljöpartiet. Men det sa både Moderaterna och Kristdemokraterna nej till.  

"Förvånande att M stoppat Annie Lööf för att sondera möjligheterna till ett samarbete mellan Alliansen och MP. Alliansen behöver samarbeta med något parti för att kunna regera; märkligt att avfärda MP och ta risken att i stället bli helt beroende av SD", skriver Liberalernas ledare Jan Björklund på Twitter.

Till TT uppger Jan Björklund också att Liberalerna står fast vid sitt nej till en M+KD-regering.

”Jag kan inte se att något har förändrats”, säger han.

En enig partistyrelse och riksdagsgrupp har beslutat att säga nej till en M-regering, med eller utan KD. Frågan kommer att tas upp igen av partistyrelsen och riksdagsgruppen, men det betraktar Björklund som en ren formalitet. Skulle beslutet ändras, så måste partirådet kallas in för ett avgörande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer