Annons

Lööf startar storgräl om etableringsjobben

Förslaget om nya etableringsjobb har utvecklats till ett storgräl mellan alliansen och parterna.

Centerledaren Annie Lööf anser att förslaget är helt otillräckligt och uppmanar nu regeringen att agera.

Bild:Fredrik Sandberg/TT

Centerpartiet har länge drivit på för fler enkla jobb och i somras enades allianspartierna om ett gemensamt förslag om sänkta ingångslöner.

Kravet på arbetsmarknadens parter var då att göra upp om en egen modell – annars väntar lagstiftning.

Men när det nu finns en färdig uppgörelse på bordet, som rejält sänker arbetsgivarnas lönekostnader, får förslaget rött ljus av Centerledaren.

”Det är bra att LO och Socialdemokraterna erkänner att det höga löneläget utestänger vissa grupper”, säger hon.

”Men de etableringsjobb som nu har presenterats är helt otillräckliga”, fortsätter hon.

Annie Lööf ser flera problem. Det ena är kostnaden, som till stora delar skickas vidare till staten. Men en kanske ännu större invändning är att bemanningsföretagen och småföretag utan kollektivavtal inte omfattas av förslaget.

Beskedet från Annie Lööf är att alliansens hot om lagstiftning ligger fast.

”Vi kan inte lägga oss platt för att facken har ställt ultimatum i partsförhandlingarna om att vissa branscher inte får ingå”, säger hon.

Från parternas sida gör man sig nu redo att inleda förhandlingar med regeringen och ett första möte kommer att hållas på fredag.

Marie Nilsson, ordförande på IF Metall, är mycket kritisk till allianspartiernas agerande.

”Jag är väldigt förvånad över att man säger nej till något som ännu inte är färdigt”, säger hon.

Hon upplever att regeringen har en ambition att försöka hitta konstruktiva lösningar, men att vissa av allianspartierna verkar ha låst sig vid att gå lagstiftningsvägen.

”Det är ganska tydligt att de är ute efter är att skapa en låglönesektor i Sverige”, säger Marie Nilsson.

Även på arbetsgivarsidan ställer man sig frågande till kritiken. Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe anklagar allianspartierna för att inte förstå vad som gäller på svensk arbetsmarknad. Dessutom tycks de ha missuppfattat hur själva uppgörelsen ser ut, menar han.

”Antingen har man inte brytt sig om att läsa, eller så har man inte lyssnat eller så har man inte tvättat öronen. Jag vet inte vilket”, säger han.

Enligt Anders Weihe ska det visst vara möjligt för bemanningsföretag att ha etableringsanställda, däremot ska det inte gå att hyra ut dem till andra företag.

Han tycker också att det är logiskt att företag utan kollektivavtal undantas, eftersom uppgörelsen bygger på ett avtal mellan parterna och deras medlemmar.

Han avfärdar även kritiken om höga kostnader för staten eftersom poängen med de nya etableringsjobben är att fler ska gå från bidrag till arbete.

”Så det är ett ganska korkat resonemang”, säger han.

Annie Lööf uppmanar ändå regeringen att gripa in. Dels, menar hon, är subventionerna för stora, dels måste fler företag omfattas.

”Regeringen behöver se till så att alla jobbskapande företag kan vara med, vi kan inte köpa en halvmesyr”, säger hon.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera