ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Lööf sågar M:s kärnkraftsutspel: ”hatta hit och dit”

  • Foto: Claudio Bresciani/TT
  • Foto: Hanna Franzén/TT, Hanna Franz n/TT

Centerledaren Annie Lööf sågar Moderaternas nya hot om att dra sig ur energiuppgörelsen. Men Ulf Kristersson slår fast att vi nu har ett nytt läge och att kärnkraften kommer att behövas under mycket lång tid.

Det var i en debattartikel i Di i tisdags som Moderaterna kom med beskedet att de vill omförhandla den stora energiuppgörelse som slöts under den förra mandatperioden.

Kravet från Moderaterna är att det nuvarande målet om 100 procent förnybart byts ut mot ett mål om ett 100 procent fossilfritt elsystem till 2040. Beskedet har välkomnats av Liberalerna, som valde att ställa sig utanför uppgörelsen, och även inom Kristdemokraterna vill man se en utbyggnad av kärnkraften.

Statsminister Stefan Löfven har däremot slagit fast att energiuppgörelsen ligger fast och även Annie Lööf är mycket kritisk till Moderaternas utspel.

”Industrin behöver långsiktighet och stabilitet och den breda blocköverskridande uppgörelse som vi gjorde för något år sedan innebar en trygghet för industrin”, säger hon.

”Det är miljardinvesteringar som ska göras och därför kan vi inte hatta hit och dit”, fortsätter hon.

Ulf Kristersson håller dock fast vid sitt krav och menar att politiska inriktningen måste vara att kärnkraften ska finnas kvar under en lång tid framöver.

”Kärnkraften behövs både för klimatpolitikens skull och för den framtida elförsörjningens skull. Och där skapar energiöverenskommelsen mer osäkerhet än säkerhet”, säger han.

Men såg ni inte det för några år sedan, när ni gick in i den här uppgörelsen?

”Ja, men då handlade det om en akut sak, att rädda kärnkraften här och nu från en förtida död”, säger han.

”Nu ser vi mycket tydligare att både klimatforskningen visar att vi behöver ha kärnkraften men också att elektrifieringen går så snabbt just nu”, fortsätter han.

Energiuppgörelsen träffades efter intensiva förhandlingar mellan de fem partierna, S, MP, C, M och KD och var tänkt att ge en långsiktig stabilitet i den svenska energipolitiken.

Och att då, efter bara några år, gå in och ändra förutsättningarna duger inte, anser Annie Lööf.

”Näringslivet måste kunna lita på att politiker håller vad de lovar”, säger hon.”I och med den uppgörelsen så togs kärnkraftsskatten bort och det är tillåtet sedan tio år att bygga ny kärnkraft i Sverige. Ändå väljer industrin att investera i den förnybara energin, för att den är mer lönsam och mer säker.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies