ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Lööf öppnar upp för en annan regering än en alliansregering

Centerpartiledaren Annie Lööf gläds över partiets valframgång. Samtidigt väntar en komplicerad regeringsbildning. Annie Lööf öppnar upp för att det kan bli en annan regering än en alliansregering. 

Med drygt 8,5 procent av rösterna gläds Centerpartiledaren Annie Lööf åt historiskt sett höga nivåer, även om populariteten dalat under det senaste året.  

”Jag är stolt över att vi har stått stadigt och att vi slagit näven i bordet för medmänsklighet och mot främlingsfientlighet”, säger Centerpartiledaren Annie Lööf.

”Jag är stolt över att vi har gjort det bästa valresultatet för Centerpartiet på nästan 30 år. Alliansen har ökat och den viktigaste anledningen till att alliansen har ökat är C:s framgångar”, fortsätter Annie Lööf. 

Men SD:s starka valresultat och den jämna fördelningen mellan de politiska blocken lägger sordin på segerstämningen. Centerpartiet har intagit en utmanande position i alliansbygget. Centerpartiet är det alliansparti som tydligast tagit avstånd från SD. Ett stöd över blockgränsen är nödvändigt för C, om inte partiet vill dra på sig en svekdebatt. Men att de rödgröna partierna skulle stödja en alliansregering beskriver många bedömare som osannolikt, särskilt med tanke på att det är så jämt mellan blocken.

”Det är viktigt att Stefan Löfven avgår så att vi kan påbörja en process att få en ny handlingskraftig regering”, säger partiledaren. 

Att Centerpartiet skulle sätta sig i en S-ledd regering beskriver Annie Lööf som uteslutet. 

”Centerpartiet kommer inte bryta sig loss ur alliansen för att sitta i en Stefan Löfven-ledd regering. Vi vill hålla ihop alliansen. Vi får föra ansvarsfulla samtal över blockgränsen för att forma en stabil regering framåt”, säger hon. 

Samtidigt öppnar partiledaren upp för att en annan regering än en alliansregering kan komma till makten. 

”Just nu är det dött lopp mellan blocken. När Stefan Löfven har avgått kommer vi påbörja demokratiska samtal i riksdagen om hur vi kan forma en alliansregering eller en annan form av regering framåt”, säger hon.

"Ett antal veckor eller månader av samtal kommer att påbörjas om hur vi ska få en stabil och handlingskraftig regering”, säger Annie Lööf.

Skulle du kunna tänka dig att söka SD:s stöd för att bilda en alliansregering?
”Vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med SD. Nu väntar samtal mellan alliansens fyra partier och regeringspartierna”, säger hon. 

Vad kommer du göra dagen efter valet?
"Jag kommer samla min partiledning och därefter träffa mina allianskollegor för att diskutera vägen framåt", säger hon. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies