ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lööf hoppas på stöd över blockgränsen

  • ”Det är otänkbart för Centerpartiet att sätta sig i en alliansregering där man bara får stöd av Sverigedemokraterna”, säger Annie Lööf Foto: TT

Centerledaren Annie Lööf kräver Stefan Löfvens stöd för att gå fram med en alliansregering. Stängs den dörren väntar nya besked från Centerpartiet.

"Skulle det inte lyckas får vi ta ställning till vilka alternativ som då finns", säger hon. 

Centerledaren Annie Lööfs besked till talman Andreas Norlén vid deras första möte var att Moderatledaren Ulf Kristersson borde få första chansen att bilda regering. I morse träffades Ulf Kristersson och Stefan Löfven. 

”Jag hoppas att de samtalen kan fördjupas och fortsätta under de kommande veckorna”, säger Annie Lööf. 

En alliansregering bör ha stöd av Socialdemokraterna, enligt Annie Lööf, som lovade vara den sista som lämnar förhandlingsbordet. 

”Det finns två val i det här läget: Antingen tar man stöd och förhandlar med Sverigedemokraterna eller så tar man stöd och förhandlar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet”, säger hon. 

”Det är otänkbart för Centerpartiet att sätta sig i en alliansregering där man bara får stöd av Sverigedemokraterna”, säger Annie Lööf som konstaterar att Jimmie Åkesson kräver inflytande. 

Samtidigt är M-ledaren Ulf Kristersson beredd att pröva stödet med eller utan Socialdemokraternas uppbackning.

”Det bygger i så fall på att Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson ska släppa fram den", säger hon. 

Hur Centerpartiet skulle ställa sig till en M- och KD-regering i riksdagen får inget svar då "det ännu så länge inte ett alternativ", enligt Lööf som medger att en sådan regering skulle ge Jimmie Åkesson vetorätt. 

Frågan om hon kräver budgetgarantier för en alliansregering är ”svår”, anser hon. 

”Jag är medveten om att Socialdemokraterna inte kommer att köpa en alliansbudget”, säger Annie Lööf. 

”Bara för att man får en utfästelse i september - oktober är det ingen garanti”, säger hon vidare. 

Går Centerpartiet i opposition om det inte blir en alliansregering? 

”Jag är partiledare för att jag vill genomföra politik, så jag kommer att vilja genomföra politik i en alliansregering med stöd över blockgränsen. Skulle det inte lyckas får vi ta ställning vilka alternativ som då finns.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer