Annons

Lööf gör comeback med tungt krav till budgetförhandlingarna

Centerledaren Annie Lööf startar sin återkomst till politiken med ett nytt tungt krav i budgetförhandlingarna med regeringen. Sänkta arbetsgivaravgifter för alla unga upp till 24 år.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Ett regnvått Långholmen i Stockholm med Västerbron som fond var platsen för centerledaren Annie Lööfs återkomst till politiken på lördagen. Och det var en offensiv centerledare som höll sommartal efter nio månaders föräldraledighet.

”Vi vill hjälpa krisande företag och ge en injektion för jobben och ekonomin”, sa hon och presenterade i samband med talet också partiets ”nystartsprogram” i spåren av coronakrisen.

Programmet omfattar skattesänkningar för totalt 28,5 miljarder.

Mitt i brinnande budgetförhandlingar lyfter Annie Lööf fram en ny käpphäst för Centerpartiet - sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Den nygamla C-reformen beräknas enligt förslaget kosta 11,5 miljarder kronor.

”Det är viktigt att sänka kostnaderna för landets företag, inte minst för de branscher som just nu har det allra tuffast i tjänstesektorn. Väldigt många unga jobbar inom besöksnäring och inom handel”, sa centerledaren och tillade att ungdomsarbetslösheten nu stiger ”alarmerande” snabbt.

Den liknande avgiftssänkning som Alliansregeringen införde och den S-ledda regeringen sedan avskaffade fick expertkritik för att vara dyr i relation till hur många fler jobb som skapades. Men en forskningsöversikt från SNS Analys 2019 visar på positiva jobb- och sysselsättningseffekter, kontrar Annie Lööf.

”Vi tror på det här. Vi har sett att det har fungerat tidigare. Det är också en reform som kan genomföras enkelt och därför kan träda i kraft väldigt snabbt.”

Annie Lööf betonar också Centerns andra stora skatteprioritering - sänkt skatt på främst låg- och medelinkomster för 10 miljarder kronor, vilket tidigare presenterats av hennes vikarie i Anders W Jonsson.

”Det behöver bli mer lönsamt att gå från bidrag till arbete”, säger centerledaren.

Utöver skattesänkningar för företag och jobb driver C också bland annat en skattereduktion för investeringar i företag.

”Det är ett sätt att se till att gasa i lågkonjunkturen.”

Men Centern ser dessutom stora behov av offentliga investeringar och utgiftsökningar. Förutom kända krav som bättre vägar, järnvägar och bredband i hela landet återkom Annie Lööf i sitt tal till att kommuner och vården behöver mer resurser.

”Äldreomsorgen och sjukvården ska få fler kollegor och medarbetarna ska få bättre villkor.”

Stärkt vård på landsbygden och inte minst förlossningsvård i hela landet är frågor som partiet driver i budgetförhandlingarna, enligt Annie Lööf.

Centerns förslag om ekonomisk nystart för 42 miljarder kronor 2021 kan jämföras med finansminister Magdalena Anderssons beräknade reformutrymme om totalt 100 mdr kr, för den höstbudget som ska jämkas ihop mellan regeringspartierna S och MP samt samarbetspartierna C och L.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?