1515

Lööf ger S grönt ljus bryta med V

Centerledaren Annie Lööf välkomnar Socialdemokraternas öppning för en blocköverskridande uppgörelse om välfärdsvinsterna.

Samtidigt ger hon Stefan Löfven grönt ljus att bryta med Vänsterpartiet.

Annie Lööf.
Annie Lööf.Bild:Jesper Frisk

 

Di avslöjade på tisdagskvällen att regeringen är beredd att släppa vinsttaket för välfärdssektorn och söka en kompromiss över blockgränsen om nya tuffa kvalitetskrav.

Enligt vad Di erfar är det i första hand Moderaterna och Liberalerna som man från regeringens sida tror sig kunna komma överens med.

Men även Centerledaren Annie Lööf säger att hon vill se en bred uppgörelse, och att det är mycket positivt om S nu är beredda att kompromissa.

”Jag välkomnar att Socialdemokraterna kan tänka sig göra upp med alliansen. Vi fyra partiledare har ju presenterat förslag med fokus på högre kvalitetskrav och skarpare tillsyn”, säger hon.

Men en uppenbar knäckfråga som försvårar en uppgörelse är Vänsterpartiet. Förhandlingarna mellan regeringen och V har kört fast, men väljer regeringen att istället göra upp över blockgränsen risker det att leda till regeringskris, eftersom Vänsterpartiet sagt att man då hoppar av budgetsamarbetet med regeringen.

Och utan Vänsterpartiet är inte längre de rödgröna, med bara S och MP, största regeringskonstellation – utan det är i så fall alliansen. Moderaterna har tidigare sagt att Stefan Löfven då saknar legitimitet att regera, men Annie Lööf ger nu Stefan Löfven grönt ljus att bryta med V.

”För min del är det viktigare att han hakar av Vänsterpartiet i den här diskussionen om vinsttak och kommer överens över blockgränsen om högre kvalitetskrav och skarpare tillsyn”, säger hon och fortsätter:

”Centerpartiet kommer inte fälla regeringen för att de hakar av Vänsterpartiet i svensk politik.”

Centern är det parti som utmärkt sig som den främste förkämpen för de privata utförarna inom välfärden, och har i debatten framstått som en motpol till den tuffa retoriken från Socialdemokraternas sida. Men om S på allvar är redo att släppa vinsttaket finns det förutsättningar för en bred kompromiss, tror Annie Lööf.

”Om vinsttaket hamnar i papperskorgen och man fokuserar på högre kvalitetskrav och samma förutsättningar oavsett om man är privat eller offentlig aktör, då finns det möjlighet att faktiskt komma överens”, säger hon och fortsätter:

”Det vore bra för det ger stabila förutsättningar för välfärdssektorn och det kommer gälla oavsett regering.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?