1515
Annons

Lööf: Enda rimliga beslutet

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson begär att få lämna sin post. Beslutet var det enda rimliga, enligt Centerledaren Annie Lööf.

Foto:Jessica Gow/TT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) generaldirektör Dan Eliasson har begärt att få lämna sitt uppdrag efter en kritikstorm mot hans resa till Kanarieöarna under julhelgen.

”Enda rimliga beslutet. Myndighetschefen med ansvar för nationell krisberedskap måste föregå med gott exempel och följa de rekommendationer som finns”, skriver Annie Lööf på Twitter.

Även Ulf Kristersson håller med.

”Det var ett nödvändigt besked. Den operativa chefen för svensk krisberedskap kan inte predika för andra att de ska avstå från nästan allting, men själv resa utomlands på semester, och lämna landet när krisen blir värre”, säger Kristersson i en skriftlig kommentar.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver på sin Facebooksida att Eliassons beslut är rimligt ”givet omständigheterna”.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar stämmer in i kören.

”Bra beslut. Eliasson skadade förtroendet för myndighetens arbete. Många kämpar och sliter för att överleva pandemin. Då behöver myndighetschefer också visa att dom gör sitt bästa och förstår allvaret”, skriver hon på Twitter.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson twittrar: ”Det här var verkligen inte en dag för tidigt.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger i en skriftlig kommentar att Eliasson har agerat på ett oförsvarligt sätt.

”Det är uppenbart att Eliassons agerande har underminerat de råd och restriktioner som regeringen och ansvariga myndigheter kommunicerat att det svenska folket ska följa. Att en generaldirektör för en myndighet ansvarig för Sveriges krisberedskap agerade på det sättet var oförsvarligt”, säger Busch.

Den lokala fackklubbens ordförande Jan Karlsson säger till SVT Värmland att Eliassons avgång är en förlust.

”Jag tycker att det är en förlust. Han har inneburit ett lyft ur fackligt perspektiv, vi har fått större inflytande och bättre samverkan”, säger Karlsson till SVT.

”Den operativa verksamheten kommer att fungera. Men det blir ett tomrum”, säger Karlsson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?