Annons

Londondådet väcker valdebatt om rättssystemet

Storbritanniens frigivningsregler ska ses över efter dådet i London. Enligt premiärminister Boris Johnson är attentatet ett bevis på att de inte fungerar.

Oppositionen håller inte med och hävdar istället att uppföljningen efter frigivning måste bli bättre.

Boris Johnson besökte platsen för dådet under lördagen.
Boris Johnson besökte platsen för dådet under lördagen.Foto:AP

Bara ett dygn efter det att 28-årige Usama Khan med kniv högg ihjäl två personer och skadade ytterligare tre blev attentatet en del av den pågående brittiska valrörelsen. När premiärminister Boris Johnson besökte platsen för dådet under lördagen valde han att ifrågasätta frigivningen av Khan förra året.

”Jag tror att förfarandet med automatisk frigivning där man halverar straffsatsen och släpper riktigt våldsamma lagbrytare i förtid helt enkelt inte fungerar. I det här fallet är jag rädd för att det finns bra bevis för att det inte fungerar”, sade han enligt Reuters.

Lite senare under lördagen meddelade regeringen att justitiedepartementet ska granska systemet med frigivningar. Så många som 70 fall kan bli föremål för departementets översyn, enligt BBC.

Det verkar däremot inte råda någon enighet om att dådet hade kunnat förhindras om Khan inte släppts i förtid. Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn anser inte att dömda terrorister nödvändigtvis måste avtjäna hela sitt straff.

”Det beror på omständigheterna och själva domen, men också på vad de har gjort i fängelset”, säger Corbyn i en intervju med Sky News.

”Jag tror att det behövs en granskning av hur vårt fängelsesystem fungerar men framför allt av vad som händer med dem efter frigivning”.

På nästan exakt samma plats som fredagens dåd, på och i närheten av London Bridge, utfördes ett liknande attentat för knappt två och ett halvt år sedan. Då, i juni 2017, dödades åtta personer som antingen kördes över med en skåpbil eller höggs ihjäl med kniv av tre attentatsmän.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?