ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Fick slita hårt för storinvesteringen – nu är de Gasellvinnare

  • Foto: Jesper Frisk

Tiden var inne för något större, insåg Rikard och Carolina Lingvall. De satsade 100 procent på att modernisera sin anläggning, jobbade stenhårt och växte snabbt.

Nu är Pulverlack i Hedesunda Gasellvinnare i Gävleborgs län.

Det bor bara drygt 2.500 personer i den lilla församlingen Hedesunda i Gävle kommun. Familjen Lingvalls pulverlackeringsföretag har tolv anställda, varav de allra flesta bor i Hedesunda.

Företaget startades 1997 av Rikard Lingvalls pappa Benny Lingvall, som tidigare var billackerare under många år. Det var då ett enmansföretag.

”Han var ensam i bolaget fram till 2009”, säger Rikard Lingvall.

Då började han själv och hustrun Carolina Lingvall jobba mer och mer i bolaget och generationsskiftet har skett successivt och mer eller mindre av sig självt.

”Övergången har känts väldigt naturlig, det är inget vi egentligen har jobbat så aktivt med.”

Benny Lingvall finns fortfarande med i företaget, både som delägare och på plats i verksamheten.

”Han tillför jättemycket. Det är värdefullt att ha honom här”, säger Carolina Lingvall.

Lista: Här är alla vinnare i Gävleborgs län 2019 

Inne i produktionen går lackeringsanläggningen för högvarv. Pulverlack i Hedesunda sysslar med legolackering och lackerar andras gods.

”Vi hanterar många produkter av metall. Det är mycket VVS, ventilation och hissar”, säger Carolina Lingvall.

Fram till för några år sedan lackerades allting för hand, men verksamheten kom till ett vägskäl 2015 när företaget var tvungna att välja spår. Kunderna växte och ville ha mer och mer utfört. Volymerna ökade.

Valet blev nästan aldrig ens ett val. Efterfrågan krävde tillväxt och något större. Och så fick det bli.

Man bestämde sig för att investera i en modern pulverlackeringsanläggning som skulle göra det möjligt att ta åt sig helt andra volymer med gods än vad som gick när företaget lackerade för hand.

”Det var en lite jobbig period. Vi visste att vi skulle göra en stor investering och att vi var tvungna att ta på oss väldigt mycket jobb innan för att våga göra investeringen, jobb som vi egentligen inte borde ha klarat av. Produktionsmässigt var det väldigt pressat. Vi jobbade stenhårt tiden innan för att få in kapital”, säger Rikard Lingvall.

”Dessutom var vi ju tvungna att visa våra befintliga kunder, som också växte, att vi kunde klara av att hålla deras takt.”

Fler och fler personer anställdes och åren 2016-2017 ökade efterfrågan och omsättningen drog iväg. 

”Vi har vuxit i den nya storleken allt eftersom”, säger Carolina Lingvall.

Varför de lyckats så bra att de nu står som Gasellvinnare i Gävleborg har de först svårt att svara på.

”Men jag tror att erfarenheten av handlackeringen betyder mycket”, säger Carolina Lingvall och vänder sig mot Rikard Lingvall som nickar:

”Ja, även om det inte blir lika mycket hantverk i en maskin så finns ju grundkunskapen där tack vare vår långa erfarenhet av yrket. Nu har vi också en modern anläggning som levererar ett bra resultat. Vi har också fantastiska medarbetare som gör ett mycket bra jobb och är noggranna och duktiga på det de gör”, säger han.  

”Våra kunder vet att vi levererar kvalitet. Det är det vi lever på. Vi har aldrig behövt marknadsföra oss.”

Företaget har i mångt och mycket behållit sitt sätt att leda företaget från när de var ett mindre företag. Organisationen är platt, några titlar existerar inte.

Både Rikard och Carolina Lingvall lyfter gång på gång fram personalen som helt ovärderlig för framgångarna.

”Det är det roligaste av allt - att vi har kunnat växa med fler medarbetare. Att det faktiskt har varit möjligt även på en liten ort”, säger Carolina Lingvall.

Och ännu är inte toppen nådd.

”Vi ska absolut fortsätta att växa, men det ska nog inte bli ett sådant hopp igen som det blev 2016. Det får gå i lite lugnare tempo, men framåt ska vi”, säger Rikard Lingvall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer