Passagerare ska kontrolleras av en lögndetektor på tre flygplatser inom EU. Metoden som baseras på AI, artificiell intelligens, har mötts av kritik.
Åsa Johansson
Arkivbild: Pass och biljett kontrolleras – på traditionellt vis – på Arlanda flygplats.Foto:Fredrik Sandberg / TT
Resenärer utanför EU som vill resa till Lettland, Ungern och Grekland kan hamna öga möt öga med en lögndetektor vid gränskontrollen. Tekniken fungerar genom att passagerare får ställa sig framför en datoranimerad gränskontroll-avatar, skriver Aftonbladet som hänvisar till CNN.
Resenärens ansiktsuttryck läses av och personen får svara på ett antal frågor om bland annat syfte med resan, vem som betalt och ålder.
Om en passagerare uttrycker nervositet eller får den tekniska gränskontrollanten att uppfatta personen som lögnaktig tas den vidare till en mänsklig gränskontrollant, skriver Aftonbladet.
Till en början behöver passagerare ge sitt medgivande på nätet för att mötas av den tekniska gränskontrollanten. Aftonbladet skriver att securitytoday.com rapporterar att systemet kommer börja testas i november
Tillverkarna anser att tekniken ska ge 85 procents rätt information. AI-avataren har så här långt testats på 32 personer. Tidigare liknande tekniker har mött kritik och bland annat haft problem med att läsa av mörkhyad och kvinnliga ansikten. Även det här nya systemet, som kallas iBorderCtrl, har kritiserats skarpt.
Enligt Frederike Kaltheuner, dataprogramchef på organisationen Privacy International, kan oskyldiga personer mötas av teknik som anser dem vara skyldiga till brott och behöva bevisa för AI-avataren att de är oskyldiga, skriver Aftonbladet.
”Traditionella lögndetektorer har en problematisk historia av att anklaga oskyldiga människor för att vara kriminella. Det finns inga bevis för att en AI ska kunna hantera det – särskilt inte ett system som har testats på 32 personer”, säger Frederike Kaltheuner, dataprogramchef på organisationen Privacy International, skriver Aftonbladet med hänvisning till CNN.
Åsa Johansson
Innehåll från NexansAnnons
Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar
Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna.
– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans.
Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.
– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.
Enkel hantering och högsta driftsäkerhet
För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G.
– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.
Tre marknadssegment
Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik.
– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques.
Kontinuerlig utveckling och innovation
5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på.
– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.
Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål
Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.
– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter.