ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lögndetektor nytt verktyg vid gränskontroller

  • Arkivbild: Pass och biljett kontrolleras – på traditionellt vis – på Arlanda flygplats. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Passagerare ska kontrolleras av en lögndetektor på tre flygplatser inom EU. Metoden som baseras på AI, artificiell intelligens, har mötts av kritik. 

Resenärer utanför EU som vill resa till Lettland, Ungern och Grekland kan hamna öga möt öga med en lögndetektor vid gränskontrollen. Tekniken fungerar genom att passagerare får ställa sig framför en datoranimerad gränskontroll-avatar, skriver Aftonbladet som hänvisar till CNN. 

Resenärens ansiktsuttryck läses av och personen får svara på ett antal frågor om bland annat syfte med resan, vem som betalt och ålder. 

Om en passagerare uttrycker nervositet eller får den tekniska gränskontrollanten att uppfatta personen som lögnaktig tas den vidare till en mänsklig gränskontrollant, skriver Aftonbladet. 

Till en början behöver passagerare ge sitt medgivande på nätet för att mötas av den tekniska gränskontrollanten. Aftonbladet skriver att securitytoday.com rapporterar att systemet kommer börja testas i november 

Tillverkarna anser att tekniken ska ge 85 procents rätt information. AI-avataren har så här långt testats på 32 personer. Tidigare liknande tekniker har mött kritik och bland annat haft problem med att läsa av mörkhyad och kvinnliga ansikten. Även det här nya systemet, som kallas iBorderCtrl, har kritiserats skarpt. 

Enligt Frederike Kaltheuner, dataprogramchef på organisationen Privacy International, kan oskyldiga personer mötas av teknik som anser dem vara skyldiga till brott och behöva bevisa för AI-avataren att de är oskyldiga, skriver Aftonbladet. 

”Traditionella lögndetektorer har en problematisk historia av att anklaga oskyldiga människor för att vara kriminella. Det finns inga bevis för att en AI ska kunna hantera det – särskilt inte ett system som har testats på 32 personer”, säger Frederike Kaltheuner, dataprogramchef på organisationen Privacy International, skriver Aftonbladet med hänvisning till CNN. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies