1515
Annons

Löfving om släktnätverken: ”Behov av att öppna dörren för en redig diskussion”

Uttalandena om kriminella, släktbaserade klaner eller nätverk var ingen ingivelse i stunden från högsta ort inom polisen.

”Vi kände ett behov av i polisledningen att öppna dörren för en redig diskussion”, säger den biträdande rikspolischefen Mats Löfving i SVT:s Agenda.

Biträdande rikspolischefen Mats Löfving.
Biträdande rikspolischefen Mats Löfving.Foto:Pontus Lundahl/TT

Han jämför det med en annan öppnad dörr, som han beskrev det, 2015 då polisledningen började prata om utsatta områden och listade ett antal särskilt drabbade.

”Det problem vi ser nu, med kriminella som använder familjer och släkter som en plattform, det kräver väldigt breda omfattande åtgärder från hela samhället, på ett uthålligt sätt”, säger Löfving i Agenda.

”Vi uppfattar att det här är vi skyldiga, inte minst alla dessa goda människor som finns i utsatta områden för det här skapar ett stort mått av otrygghet”, fortsätter han.

Det var i en Ekot-intervju i Sveriges Radio förra lördagen som Löfving hävdade att det finns minst ett 40-tal släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, klaner, som kommit hit enbart för att ”organisera och systematisera” kriminalitet.

Uttalandet blev mycket uppmärksammat och har fått den redan intensiva debatten om gängkriminalitet att hetta till ytterligare. I intervjun i Agenda backade han något och sade att åtminstone flera av de 40 hade kommit till Sverige med avsikt att begå brott.

Enligt polisen är nätverken ”systemhotande”.

Valet 2022

Så vill ärkefienderna skydda företagen: ”Man stirrar sig blind”

Butiker ska få större rätt att porta kriminella. Tjuvars mobiler måste kunna hackas av polisen. Och statens jakt på cyberbrottslingar kommer att intensifieras.

Det lovar både justitieminister Morgan Johansson (S) och utmanaren Johan Forssell (M) i en duell i Di TV. 

Men på en punkt är konkurrenterna oense: Har brotten mot detaljhandeln verkligen ökat?

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera