Annons

Löfving om släktnätverken: ”Behov av att öppna dörren för en redig diskussion”

Uttalandena om kriminella, släktbaserade klaner eller nätverk var ingen ingivelse i stunden från högsta ort inom polisen.

”Vi kände ett behov av i polisledningen att öppna dörren för en redig diskussion”, säger den biträdande rikspolischefen Mats Löfving i SVT:s Agenda.

Biträdande rikspolischefen Mats Löfving.
Biträdande rikspolischefen Mats Löfving.Foto:Pontus Lundahl/TT

Han jämför det med en annan öppnad dörr, som han beskrev det, 2015 då polisledningen började prata om utsatta områden och listade ett antal särskilt drabbade.

”Det problem vi ser nu, med kriminella som använder familjer och släkter som en plattform, det kräver väldigt breda omfattande åtgärder från hela samhället, på ett uthålligt sätt”, säger Löfving i Agenda.

”Vi uppfattar att det här är vi skyldiga, inte minst alla dessa goda människor som finns i utsatta områden för det här skapar ett stort mått av otrygghet”, fortsätter han.

Det var i en Ekot-intervju i Sveriges Radio förra lördagen som Löfving hävdade att det finns minst ett 40-tal släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, klaner, som kommit hit enbart för att ”organisera och systematisera” kriminalitet.

Uttalandet blev mycket uppmärksammat och har fått den redan intensiva debatten om gängkriminalitet att hetta till ytterligare. I intervjun i Agenda backade han något och sade att åtminstone flera av de 40 hade kommit till Sverige med avsikt att begå brott.

Enligt polisen är nätverken ”systemhotande”.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?