Annons

Löfven: Ska det vara så svårt att stänga dörren för SD

Stefan Löfven ökar insatsen för Ulf Kristersson med ett nytt besked i regeringsfrågan. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Statsminister Stefan Löfven, på besök i Malmö, gav på morgonen ett nytt besked på Dagens Nyheters debattsida: Den partikonstellation som får flest mandat bör utgöra regeringsunderlag.

Kan du ge besked om du skulle avgå om Alliansen blir största block?
”Valet är förhoppningsvis klart på valnatten. En tid efter sker en omröstning om statsministervalet. Vi ska ha lite is i magen och då får man ta den tiden som det krävs för att bedöma den situationen”, säger Stefan Löfven och pekar på att det centrala är att man får sin politik genom riksdagen. 

Med den kastade handsken som – om opinionsläget inte ändras dramatiskt också innebär att Alliansen måste luta sig på SD – anser Stefan Löfven att det vore rimligt med ett motbud. 

”Om jag leder en konstellation som är större kan inte borgerligheten säga att de ändå ska bilda regering om de är mindre”, säger han. 

Är ditt besked ett sätt att höja insatsen för Ulf Kristersson?
”Jag tycker det är märkligt att fyra borgerliga partier har så förbaskat svårt att stänga dörren till ett parti som hotar medier, som skrämmer minoriteter, som säger att samer och judar inte kan vara svenskar, som säger att muslimer antagligen inte kan vara riktiga människor, som vill förstöra EU-samarbetet, som vill ta jämställdheten tillbaka decennier.”

Borde det inte göra avtryck på regeringsbildningen att SD för en borgerlig ekonomisk politik?
”Jo, det är därför jag säger att allt samarbete eller beroende av Sverigedemokraterna är fullständigt uteslutet för mig.”

”Det är tydligt att Sverigedemokraterna, förutom sina rötter i rasism och nazism, är ett rejält högerparti som vill sänka skatterna mest för dem som tjänar mest, som vill låta vinster i välfärden gå ohämmat till riskkapitalister, som vill göra det lättare att säga upp folk. Det är ett rejält högerparti.”

Moderaterna i Malmö är beredda att samverka med Sverigedemokraterna, det är en chans för dem att bryta ett 24-årigt maktinnehav?
”Det är möjligt att det passar för Moderaterna, det passar inte för Socialdemokraterna. Det är samma sak på riksplanet.”

Är du beredd att ge Jonas Sjöstedt en plats i en regering?
”Jag sitter inte och funderar på det nu”, säger han. 

”Endera formar man majoriteter i riksdagen av olika slag eller så samarbetar man i regeringen. Där tänker jag faktiskt ha det handlingsutrymmet att agera efter valet”, säger han, men utesluter i nästa andetag bara SD och Moderaterna i en S-ledd regering.

Hur påverkar det dina chanser att vinna Centern och Liberalerna för någon form av samarbete – de är ju stora skattesänkarpartier – om Jonas Sjöstedt en del av ditt regeringsunderlag?
”Mitt svar är att vi ska avvakta resultatet.”

”Det handlar inte bara om vem utan vilken blir politiken”, säger han.

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera