ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfvens oväntade invit till Lööf: Redo förhandla om LAS

Stefan Löfven är redo att bilda en blocköverskridande regering när han senare under måndagen väntas få talmannens sonderingsuppdrag. 

Och Socialdemokraterna är enligt S-ledaren beredda till stora kompromisser med C och L och öppnar nu för förändringar av arbetsrätten.

Efter att Moderatledaren Ulf Kristersson på söndagen till slut gav upp försöken att bilda en ny regering inledde talmannen Andreas Norlén på måndagen en ny talmansrunda. 

Den väntas leda till att S-ledaren Stefan Löfven får uppdraget sondera möjligheten att bilda en regering som både kan släppas fram och tolereras av riksdagen.

Men för att han ska lyckas krävs att C och L byter sida och släpper fram S.

“Det bästa för Sverige vore ett blocköverskridande regeringssamarbete och jag står till talmannens förfogande att leda processen”, säger Stefan Löfven. 

Socialdemokraterna utmålas ofta som maktfullkomliga av inte minst Annie Lööf själv, men enligt Stefan Löfven finns det en stor förståelse inom S för att man både måste vara lyhörda och redo att ingå tuffa kompromisser.

“Vi behöver ha en stor förmåga att kompromissa och förstå andras önskemål och behov”, säger han.

Stefan Löfven, som själv har en bakgrund i LO, kom också med ett oväntat lockbete till C och L när han öppnade upp för förhandlingar om arbetsrätten.

“Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet att hantera upp- och nedgångar, med det behov den enskilda löntagaren har att känna trygghet på arbetsmarknaden”, säger han.

Även om Stefan Löfven nu upprepar behovet av nya lösningar över blockgränsen, gav han Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor rätt när de avfärdat tanken på en bred samlingsregering där hela alliansen och S ingår - vilket är den lösning som nu förs fram av C och L.

“En samlingsregering är till för betydligt mer allvarliga situationer än den här”, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven slår också fast att ett blocköverskridande samarbete ska ledas av honom själv.

“Det är rimligt att det största partiet som leder det största blocket har statsministerposten”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer