Annons

Löfvens oväntade invit till Lööf: Redo förhandla om LAS

Stefan Löfven är redo att bilda en blocköverskridande regering när han senare under måndagen väntas få talmannens sonderingsuppdrag. 

Och Socialdemokraterna är enligt S-ledaren beredda till stora kompromisser med C och L och öppnar nu för förändringar av arbetsrätten.

S-ledaren Stefan Löfven.
S-ledaren Stefan Löfven.Foto:Claudio Bresciani/TT

Efter att Moderatledaren Ulf Kristersson på söndagen till slut gav upp försöken att bilda en ny regering inledde talmannen Andreas Norlén på måndagen en ny talmansrunda. 

Den väntas leda till att S-ledaren Stefan Löfven får uppdraget sondera möjligheten att bilda en regering som både kan släppas fram och tolereras av riksdagen.

Men för att han ska lyckas krävs att C och L byter sida och släpper fram S.

“Det bästa för Sverige vore ett blocköverskridande regeringssamarbete och jag står till talmannens förfogande att leda processen”, säger Stefan Löfven. 

Socialdemokraterna utmålas ofta som maktfullkomliga av inte minst Annie Lööf själv, men enligt Stefan Löfven finns det en stor förståelse inom S för att man både måste vara lyhörda och redo att ingå tuffa kompromisser.

“Vi behöver ha en stor förmåga att kompromissa och förstå andras önskemål och behov”, säger han.

Stefan Löfven, som själv har en bakgrund i LO, kom också med ett oväntat lockbete till C och L när han öppnade upp för förhandlingar om arbetsrätten.

“Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet att hantera upp- och nedgångar, med det behov den enskilda löntagaren har att känna trygghet på arbetsmarknaden”, säger han.

Även om Stefan Löfven nu upprepar behovet av nya lösningar över blockgränsen, gav han Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor rätt när de avfärdat tanken på en bred samlingsregering där hela alliansen och S ingår - vilket är den lösning som nu förs fram av C och L.

“En samlingsregering är till för betydligt mer allvarliga situationer än den här”, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven slår också fast att ett blocköverskridande samarbete ska ledas av honom själv.

“Det är rimligt att det största partiet som leder det största blocket har statsministerposten”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?