1515
Annons

Löfvens nya skatteutspel möter motstånd från Moderaterna

I ett utspel i Aftonbladet öppnar Stefan Löfven för någon form av ny skatt på kapital.

”Hur kan de som tjänar allra bäst bidra lite till?” frågar statsministern retoriskt i en intervju i tidningen.

”Vi behöver inte högre skatter i Sverige”, replikerar Moderaternas Elisabeth Svantesson.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M).
Statsminister Stefan Löfven (S) och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M).Bild:Alexander Larsson Vierth/TT; Anders Wiklund/TT

I en intervju i Aftonbladet, som delägs av LO och vars politiska beteckning är "obundet socialdemokratisk", gläntar statsministern dörren till högre skatter relaterade till kapital eller förmögenhet. I ett resonemang kring klyftor i samhället säger Stefan Löfven att om man bara räknar bort kapitalinkomsterna går det ”åt rätt håll”.

”Den rättvisa beskattningen måste vi titta på, och det håller vi på med också. Hur kan de som tjänar allra mest bidra lite till”, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

På tidningens fråga om det blir en ny förmögenhetsskatt svarar Stefan Löfven:

”Vi återkommer, vi håller som sagt var på och ser över hur vi ska göra detta, men det är ingen tvekan om att de som har det allra bäst ställt, de kan bidra mer än de gör i dag.”

Utspelet får genast mothugg av oppositionen, och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Vad tror du Stefan Löfven menar med detta? Kan det vara fråga om någon form av ny beskattning av inkomster på kapital?
”Nej, jag tolkar Stefan Löfven som att han visar korten. Han öppnar ju ändå för en förmögenhetsskatt. Då kan man konstatera att det har prövats förr. Det fungerade inte då, det kommer inte att fungera nu. Att man över huvud taget lättar på den frågan är bekymmersamt”, säger Elisabeth Svantesson.

Hur är det då – kan de som tjänar allra bäst bidra lite till?
”Vi har ett progressivt skattesystem, och det ska vi ha. Men Sverige har ju också bland världens högsta marginalskatter. Vi behöver inte högre skatter i Sverige.”

Vet ni redan nu hur ni skulle rösta till ett eventuellt förslag om höjda skatter på förmögenhet eller inkomst av kapital?
”Det han öppnar för är ju förmögenhetsskatt, och det är uppenbart att den ska vi aldrig ha tillbaka, den kommer att driva entreprenörer och företag ut ur landet. Det vi behöver framåt är fler som vill ta risker, som vill starta företag och som vill anställa om vi ska klara välfärdsåtagandet”, säger Elisabeth Svantesson.

Förmögenhetsskatten avskaffades av regeringen Reinfeldt 2007. Sedan dess har Vänsterpartiet, som stöder regeringen Löfven utan att sitta i den, drivit på för att skatten ska återinföras.

Tror du att det här är att ge efter för krav från Vänsterpartiet inför kommande valrörelse?
”Jag tror att Socialdemokraterna visar korten. De har under den här mandatperioden ökat utgifterna kraftigt. Vi har haft en expansiv finanspolitik, och man har brett på med utgifter under de senare åren. Ska man kunna finansiera det framåt funderar nog Socialdemokraterna en hel på hur man ska kunna höja skatten. Det är det som de är rätt bra på.”

Bitcoinbedrägerier ökar: ”Numera är det varje dag”

Investeringsbedrägerierna i Sverige ligger fortsatt på höga nivåer. Under andra kvartalet har Finansinspektionen även noterat att bedragarna förfinat sina metoder ytterligare.

Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.
Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.Foto:SORAPOP UDOMSRI, Jesper Frisk.

Under förra veckan uppmanade Finansinspektionen (FI) återigen Sveriges konsumenter att vara försiktiga. Nuvarande bedrägerivågen är stor och omfattande. Det handlar framför allt om kryptovalutan Bitcoin, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Han konstaterar att anmälningarna kring bedrägerierna ökat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Bedragarnas metoder varierar, och de anpassar sig snabbt till vad som fungerar för tillfället. Lars Malmström beskriver ett typiskt händelseförlopp som att bedragarna först hittar sina offer via sociala medier. Där luras de att investera några tusen kronor i kryptovalutor eller populära aktier. I själva verket förs pengarna över direkt till bedragarna, det görs ingen investering.

”Oftast är det bara början. Den låtsasinvestering som gjorts framställs som lyckad, och offret dras med och luras att sätta in mer och mer pengar. Hela processen kan pågå i flera månader.”

”Första gången man möter det här så undrar man kanske hur personer kan gå på detta. I själva verket är det väldigt svårt att skilja bedragarnas hemsidor från den generelle nätmäklarens, och de är mycket skickliga i sin kommunikation. När konsumenterna till slut försöker realisera sina iscensatta vinster eller stoppa förluster inser de att de blivit lurade. Offren har i genomsnitt förlorat flera hundratusen kronor”, säger Lars Malmström.

I FI:s senaste varning lyfts även ett fall från Högsta Domstolen upp. FI konstaterar att offret fått tillbaka nästa hela sitt förlorade belopp, men att det för denna dom rört sig om att offret själv inte fört över sina pengar till bedragarna. Om man på egen hand initierat en överföring är det fortsatt nästan omöjligt att få tillbaka sitt förlorade belopp.

FI tror att det viktigaste för att komma till rätta med bedrägerierna är att göra konsumenter mer medvetna.

”Att motverka den här typen av bedrägerier är inte heller bara viktigt för den enskilda konsumenten, utan även för finansbranschen i stort. Alla ska kunna spara och känna sig trygga”, säger Lars Malmström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera