ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfvens nya skatteutspel möter motstånd från Moderaterna

  • Statsminister Stefan Löfven (S) och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M). Foto: Alexander Larsson Vierth/TT; Anders Wiklund/TT

I ett utspel i Aftonbladet öppnar Stefan Löfven för någon form av ny skatt på kapital.

”Hur kan de som tjänar allra bäst bidra lite till?” frågar statsministern retoriskt i en intervju i tidningen.

”Vi behöver inte högre skatter i Sverige”, replikerar Moderaternas Elisabeth Svantesson.

I en intervju i Aftonbladet, som delägs av LO och vars politiska beteckning är "obundet socialdemokratisk", gläntar statsministern dörren till högre skatter relaterade till kapital eller förmögenhet. I ett resonemang kring klyftor i samhället säger Stefan Löfven att om man bara räknar bort kapitalinkomsterna går det ”åt rätt håll”.

”Den rättvisa beskattningen måste vi titta på, och det håller vi på med också. Hur kan de som tjänar allra mest bidra lite till”, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

På tidningens fråga om det blir en ny förmögenhetsskatt svarar Stefan Löfven:

”Vi återkommer, vi håller som sagt var på och ser över hur vi ska göra detta, men det är ingen tvekan om att de som har det allra bäst ställt, de kan bidra mer än de gör i dag.”

Utspelet får genast mothugg av oppositionen, och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Vad tror du Stefan Löfven menar med detta? Kan det vara fråga om någon form av ny beskattning av inkomster på kapital?
”Nej, jag tolkar Stefan Löfven som att han visar korten. Han öppnar ju ändå för en förmögenhetsskatt. Då kan man konstatera att det har prövats förr. Det fungerade inte då, det kommer inte att fungera nu. Att man över huvud taget lättar på den frågan är bekymmersamt”, säger Elisabeth Svantesson.

Hur är det då – kan de som tjänar allra bäst bidra lite till?
”Vi har ett progressivt skattesystem, och det ska vi ha. Men Sverige har ju också bland världens högsta marginalskatter. Vi behöver inte högre skatter i Sverige.”

Vet ni redan nu hur ni skulle rösta till ett eventuellt förslag om höjda skatter på förmögenhet eller inkomst av kapital?
”Det han öppnar för är ju förmögenhetsskatt, och det är uppenbart att den ska vi aldrig ha tillbaka, den kommer att driva entreprenörer och företag ut ur landet. Det vi behöver framåt är fler som vill ta risker, som vill starta företag och som vill anställa om vi ska klara välfärdsåtagandet”, säger Elisabeth Svantesson.

Förmögenhetsskatten avskaffades av regeringen Reinfeldt 2007. Sedan dess har Vänsterpartiet, som stöder regeringen Löfven utan att sitta i den, drivit på för att skatten ska återinföras.

Tror du att det här är att ge efter för krav från Vänsterpartiet inför kommande valrörelse?
”Jag tror att Socialdemokraterna visar korten. De har under den här mandatperioden ökat utgifterna kraftigt. Vi har haft en expansiv finanspolitik, och man har brett på med utgifter under de senare åren. Ska man kunna finansiera det framåt funderar nog Socialdemokraterna en hel på hur man ska kunna höja skatten. Det är det som de är rätt bra på.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer