Annons

Löfvens ilska: ”Hatsvansen som kommer dansa”

Statsminister Stefan Löfven (S) anklagar indirekt Moderaterna för att spela hatsvansen på sociala medier i händerna om man avsätter socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

”Det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne”, säger Stefan Löfven.

På Facebook kritiserar Stefan Löfven (S) Moderaterna för att driva igenom misstroendeomröstningen mot Annika Strandhäll.
På Facebook kritiserar Stefan Löfven (S) Moderaterna för att driva igenom misstroendeomröstningen mot Annika Strandhäll.Foto:Stina Stjernkvist/TT

I morgon ska riksdagen ta ställning till en misstroendeförklaring mot Strandhäll. På Facebook kritiserar Stefan Löfven (S) Moderaterna för att driva igenom omröstningen.

"Man kan fråga sig om Moderaterna skulle ha agerat så här, om det inte redan fanns en uppiskad stämning gentemot Annika Strandhäll. Hon har fått möta en enorm mängd personliga och sexistiska angrepp och är en av de kvinnliga politiker som möter mest hat i sociala medier", skriver Löfven.

Han kallar Moderaternas agerande för ett oansvarigt spel.

"Jag uppmanar alla att tänka efter om man vill vara en del av det här spelet", avslutar Löfven.

 

 

Under tisdagen ska riksdagen ta ställning till en misstroendeförklaring mot Strandhäll. I praktiken är det Centern som avgör om Strandhäll ska fällas eller inte. Uppenbarligen är Socialdemokraterna inte säkra på hur Centern kommer att agera.

Stefan Löfven framhåller nu att Annika Strandhäll fått möta en enorm mängd personliga och sexistiska angrepp och hat på sociala medier och antyder att det finns en koppling till Moderaternas anmälan.

”Moderaterna vill alltså avsätta ett statsråd innan riksdagens ledamöter har haft möjlighet att ta ställning till KU:s granskning. Och man kan mycket väl fråga sig om Moderaterna hade agerat på det här sättet om det inte redan fanns en uppiskad stämning mot Annika Strandhäll”, säger Löfven på väg in till EU-nämnden.

”Hon är en av de kvinnor som möter mest hat på sociala medier, och det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas. Nu uppmanar jag alla inblandade att tänka efter på riktigt om man vill vara en del av det här”, säger Stefan Löfven.

Efter EU-nämnden sade Löfven att han inte vet hur Centern kommer att rösta i voteringen på tisdagen. Han vidhåller att det är oseriöst av Moderaterna att väcka ett misstroende innan KU är färdigt med sin behandling.

”Vad är det som gör att man inte vill avvakta, törs man inte?” säger Löfven.

På frågan om han tror att Moderaterna medvetet spelar på att det finns en hatsvans mot Annika Strandhäll svarar han:

”Jag undrar om man verkligen hade kört i gång det här om det inte varit så att det är en av de kvinnliga politiker som har en sådan där svans efter sig.”

”Framför allt i ett ärende som KU håller på att granska. Det hade ju varit seriöst om man hade avvaktat en sån granskning och inte kört i gång en sån här kampanj”, säger Löfven.

Du menar att det var ett uttalat syfte?

”Jag menar att det kanske var lättare att gå på, att driva en sån här oseriös kampanj, mot en politiker som redan är utsatt än mot en som inte är utsatt”, säger Stefan Löfven.

Moderaterna avfärdar Stefan Löfvens påståenden.

”Det är helt absurt att Stefan Löfven reducerar den här frågan till en kvinnofråga, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon håller inte med om att Moderaterna spelar hatsvansen på sociala medier i händerna.

”Nej, vi bedömer vad hon har gjort. Vi ska alla vara mycket noga med hur vi uttrycker oss på sociala medier, men i det här fallet handlar det om Annika Strandhälls förehavanden som statsråd”, säger Svantesson.


Innehåll från Premium Svensk LaxAnnons

Störst i Sverige på hållbar lax

Premium Svensk Lax lever upp till den svenska konsumentens höga krav på hållbar och hälsosam mat.
Premium Svensk Lax lever upp till den svenska konsumentens höga krav på hållbar och hälsosam mat.

Sverige har fått sin första landbaserade laxodling. Bakom projektet står Premium Svensk Lax och affärsidén är att erbjuda den svenska marknaden hållbar, färsk, hälsosam och framför allt lokalproducerad lax.

Den landbaserade laxodlingen kommer ha sitt fäste i Säffle och den totala produktionskapaciteten kommer uppgå till 10 000 ton hel fisk per år. Detta är det största industriprojektet någonsin inom svensk foodtech.

– Konsumtionen av lax i Sverige är hög och vi vill ge den svenska konsumenten ett alternativ som är mer miljövänligt, fräschare och lokalt producerat, säger Sanja Miljevic, grundare och vd för Premium Svensk Lax.

I den dagliga verksamheten finns många åtgärder för att minska klimatavtrycket så mycket som möjligt och där man genom nära samarbeten siktar mot att uppnå en cirkulär ekonomi. Premium Svensk Lax använder 10 gånger mindre vatten än traditionellt vid landbaserad RAS-laxodling, utnyttjar allt fiskslamsavfall till produktion av biogas och märkt biogödsel samt använder dessutom alla färska styckningsdelar och biprodukter av lax till husdjursfoder.

– Det har aldrig funnits på kartan att kompromissa med miljön och hållbar produktion. Detta har varit en otroligt viktig punkt för oss från projektets början, säger Sanja.

En hälsosam och mer hållbar lax

Den landbaserade odlingen har många fördelar, både för klimatet och för konsumenternas hälsa. Sanja vill att man ska kunna äta lax så ofta man vill utan att vara rädd för miljögifter och ohållbar matproduktion.

– Den svenska konsumenten är mycket informerad och förstår skillnaden mellan landbaserad och havsbaserad lax. Det vi först och främst fokuserar på i våra anläggningar är fiskens välbefinnande och gynnsamma förhållanden.

I Premium Svensk Lax anläggningar simmar laxen ostörd i rent vatten, i optimal motström för träning och den får bara dioxinfritt näringsrikt laxfoder. Laxäggen kläcks i ett kläckeri på plats och växer i tankar med vatten helt fritt från skadliga kemikalier, mikroplaster och parasiter. Ingen antibiotika används heller i processen. Resultatet är en friskare lax med sashimikvalitet, mindre fett och helt fri från gifter. Den får dessutom en längre hållbarhet i butiken, vilket minskar matsvinnet, och eftersom den odlas, fileas, bearbetas och förpackas vid samma anläggning slipper man långa transporter i processen. 

Goda expansionsmöjligheter

Till en början kommer laxodlingen i Säffle att stå för cirka 20 procent av den svenska totala konsumtionen av lax men ambitionen är att etablera flera liknande anläggningar både i Sverige och utomlands.

Premium Svensk Lax betonar att det finns en stor skillnad mellan traditionell landbaserad odling och inlandsbaserad odling.

– Med vår inlandsbaserade teknik kan vi placera oss var som helst utan att vara beroende av speciella förhållanden, som att till exempel vara nära kusten. Detta gör oss mycket flexibla i var vi kan etablera oss och bidrar till våra expansionsmöjligheter, avslutar Sanja.

Fakta

Premium Svensk Lax grundades 2018 och är det första svenska företaget som har fått ett miljötillstånd för landbaserat laxodling. Planen är att börsnoteras i Sverige som det första företaget i denna sektor. Anläggningen, inklusive bearbetning, har en investeringskostnad på knappt 2 miljarder SEK. Grundare och vd är Sanja Miljevic och styrelseordförande är Per Lindberg.

Läs mer på www.svensklax.com/ 

Mer från Premium Svensk Lax

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Premium Svensk Lax och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?