1515

Löfvens 100-klubb gav jobb till 400 nyanlända

På ett knappt år har bara två arbetsgivare anslutit sig till statsminister Stefan Löfvens 100-klubb.

Men för 400 nyanlända har den varit en lyckträff.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.Bild:Maja Suslin/TT

Initiativet togs för snart två år sedan av Stefan Löfven vid konferensen ”Sverige tillsammans” som syftade till att mobilisera samhället för att ge plats åt nyanlända. Konferensen samlade kändisar, kungligheter men också representanter för kommuner, landsting, myndigheter och organisationer.

Från scenen lanserade statsministern 100-klubben, ett initiativ som skulle ge alla företag som inom tre år erbjöd 100 nyanlända en praktikplats eller jobb med anställningsstöd en särskild gräddfil in på Arbetsförmedlingen.

På knappt två år sedan starten i oktober 2015 har 2 241 personer deltagit i 100-klubben. Två företag har tillkommit i klubben sedan i november förra året, en ökning från 28 till 30 företag.

Det framgår av ett internt dokument från Arbetsförmedlingen, som Di har tagit del av.

397 personer hade någon form av arbete 90 dagar efteråt, enligt Arbetsförmedlingen.

Om det är mycket eller lite går inte att avgöra, då inga mål har satts upp för verksamheten.

Ett av de deltagande företagen är teknikkonsultföretaget Sweco, som så här långt har tagit emot 60 nyanlända inom ramen för projektet. Enligt vd:n Tomas Carlsson arbetar praktikanterna som konsulter i verksamheten. Totalt har 16 personer fått anställning i någon form efteråt, enligt bolaget.

Skolkoncernen Academedia är ett annat företag i klubben. Totalt har bolaget haft 130 praktikanter, varav en har fått jobb.

”Praktik är det första steget. Det viktiga är att komma ut på arbetsmarknaden och få referenser”, säger informationschef Paula Hammerskog.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?