1515

Löfven vill stoppa straffrabatter

Regeringen vill se över straffrabatterna för unga kriminella. Enligt statsminister Stefan Löfven är det ett viktigt steg i kampen mot gängbrottsligheten.

"Vi måste se till att förändra de så kallade straffrabatterna", säger Löfven.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).Bild:Nora Lorek/TT

Stefan Löfven var under onsdagen på besök i Göteborg och fick bland annat en rundvandring i Nordstan för att prata om trygghetsarbetet i och omkring köpcentret. Senast i går fick polisen rycka ut till ett större slagsmål med ett 20-tal ungdomar inblandade.

En av åtgärderna som måste till, enligt statsministern, är att se över strafflindringen för unga som begått grova brott.

"Ja, speciellt vid de grova brotten tycker vi att det är fel. Är du 19 år och är grovt kriminellt belastad, att man då ska ha strafflindring är inte rätt", säger Löfven.

I dag ges vad som i dagligt tal kallas för straffrabatt till personer som var under 21 år då brottet begicks. Det innebär exempelvis att brott, som för en äldre person skulle ha inneburit livstids fängelse, i stället omvandlas till fängelse i högst 14 år. I andra fall innebär strafflindringen att det utdömda straffet alltid kortas och att den högsta utdömda strafftiden är tio år.

Personer som var under 18 år vid gärningstillfället får bara dömas till fängelse om det föreligger synnerliga skäl. Personer under 15 år får aldrig dömas till fängelse.

En ändrig av strafflindringen ska nu utredas av justitiedepartementet.

"Det finns ett ökande problem med exempelvis gängkriminalitet. Det måste vi sätta stopp för, det hör inte hemma i vårt samhällsbygge", säger Stefan Löfven.

"Det är därför vi ökar resurserna till polisen och skärper straffen för exempelvis vapenbrott. Vi ska vara mycket distinktare och slå mot de här gängen."

Dessutom har regeringen beslutat att ge ytterligare 65 miljoner kronor till Statens institutionsstyrelse, för att skapa fler vårdplatser. Tillskottet ingår i vårbudgeten.

"Vi vill tillföra mer resurser för att polisen faktiskt kan omhänderta fler av de här unga kriminella. Därför kommer Statens institutionsstyrelse få mer resurser", säger Löfven.

"Då får polisen större möjlighet att få bort de här unga från gatan och så får de vård i stället."


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?