Annons

Löfven vill förbättra arbetsmiljön i vården

Det är fortfarande stor brist på vårdpersonal i landstingen på grund av en ökande efterfrågan, visar en rapport från Socialstyrelsen.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att arbetsmiljön i vården ska förbättras.

Socialstyrelsen har undersökt tillgång och efterfrågan på vårdpersonal inom tio legitimationsyrken. Inget av landstingen har rapporterat att de har ett överskott på personal i någon av kategorierna. Tillgången på personal har visserligen ökat, men efterfrågan har ökat ännu mer, enligt myndighetens utredare Katarina Sandberg.

"Det kommer lite olika förklaringar, som ökade vårdbehov, fler patienter som är multisjuka och att det är en större efterfrågan på vården i dag än vad det kanske var för några år sedan. De rapporterar också stora pensionsavgångar och att det kan vara svårt att rekrytera personal till glesbygdsområden", säger Sandberg.

Landstingen har störst problem att rekrytera personal med yrkeserfarenhet. Särskilt saknas grund- och specialistutbildade sjuksköterskor, barnmorskor och olika specialistläkare. Det finns även en stor brist på psykologer.

"Det är klart att tillgång till erfaren personal med rätt kompetens är en förutsättning för att ha en säker vård för patienterna", säger Katarina Sandberg.

Personalbristen leder till högre sjukskrivningstal och mer övertid, enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Hon vill att arbetsvillkoren och lönerna förbättras för att fler ska söka sig till vården och stanna kvar, och att landstingen blir bättre på att låta sjuksköterskor utbilda sig till specialister.

"Sjuksköterskebristen gör att chefer inte släpper dem för att vidareutbilda sig. Det blir ett moment 22, med för få utbildade specialister och fler sjuksköterskor som slutar eftersom de tröttnar", säger Ribeiro.

Vid ett besök på Länssjukhuset i Kalmar kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) personalbristen med att regeringen satsat på att öka antalet utbildningsplatser för vårdyrken.

"Sedan ska vi naturligtvis förbättra arbetsmiljön också för dem som arbetar i vården. Det kan handla om arbetstider som behöver göras mer attraktiva och det kan vara andra saker, och det är därför vi redan har skjutit till det vi kallar en professionsmiljard, så att de som arbetar inom vården ska få bättre villkor", säger Löfven till TT.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?