1515
Annons

Löfven: ”Vi skulle ha kommit upp i testvolym tidigare”

Enligt statsminister Stefan Löfven borde masstestningen för coronaviruset ha kommit i gång tidigare i Sverige.

”Vi skulle ha kommit upp i testvolym tidigare”, säger han till Dagens Nyheter.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

I en intervju i DN säger Stefan Löfven (S) att två områden kunde ha hanterats bättre under den första fasen av coronapandemin. Det ena är äldreomsorgen – där smittan tog sig in och orakade många dödsfall – och det andra är testningen, som borde ha kommit i gång snabbare.

”Det vi har sett är att äldreomsorgen var för svagt rustad. Vi skulle också ha kommit upp i testvolym tidigare. Det är två saker som borde ha varit annorlunda”, säger Stefan Löfven till DN.

Enligt statsministern är den främsta orsaken till förseningen att man under den första fasen av pandemin framförallt satsade på att trycka ned smittkurvan så mycket som möjligt – och att det saknades strukturer för att genomföra en masstestning.

I december kom coronakommissionen med sin första rapport, som pekade på allvarliga strukturella brister i den svenska äldreomsorgen.

Även oppositionen har kritiserat regeringens hantering av coronakrisen – och statsminister Stefan Löfven har fått kritik för att skylla brister och problem på kommuner och regioner.

”Jag tar fullt ansvar som statsminister för den strategi vi har. Det står i lagen att det är regeringen som styr riket. Det står också i grundlagen att folkstyret bygger på det kommunala självstyret”, säger Löfven till DN.

Värmebölja leder till prischock på ägg i östra Kina

En kinesisk värmebölja påverkar inte bara landets befolkning. Temperaturer på nästan 40 grader får hönsen att producera färre ägg med allt högre äggpriser som konsekvens.

Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.
Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.Foto:AP/TT

I Hefei i provinsen Anhui i östra Kina har man nu registrerat 14 dagar med temperaturer på 38 grader eller mer, en rekordnotering.

Invånarna svettas dock inte bara över värmen utan även äggpriserna som rusat med 30 procent, något som hänger ihop med extremhettan.

Lokala medier rapporterar om att äggproduktionen minskat som konsekvens av värmeböljan. Hönsen äter helt enkelt mindre och för att motverka problemen har nu flera lantbrukare valt att installera fläktsystem för att få fart på hönornas produktion igen.

Kina har precis, som stora delar av övriga världen, brottats med värmeböljor och flera större städer har senaste tiden noterat årets högsta temperaturer den senaste tiden. Förutom stigande äggpriserna har konsekvensen bland annat blivit elransonering i Sichuan liksom en utbredd torka där mer än 140.000 hektar av grödor har förstörts, rapporterar statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera