1515

Löfven varnar för sämre säkerhetsläge

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för att utvecklingen i Belarus kan påverka Sveriges säkerhet.

”Det här rör vår egen säkerhet och stabilitet”, säger han.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Pontus Lundahl/TT

Löfven samrådde på förmiddagen med riksdagens EU-nämnd inför dagens videotoppmöte i EU.

EU-ledarna ska diskutera hur unionen ska agera på den senaste händelseutvecklingen i Belarus. Omfattande demonstrationer har hållits mot valresultatet den 9 augusti, president Aleksandr Lukasjenko anklagas för valfusk och protester har slagits ned med våld.

I EU-nämnden varnade Löfven för att utvecklingen i Belarus inte bara har betydelse för landets befolkning.

”Det som händer nu i Belarus har direkt påverkan på säkerheten och stabiliteten i vårt eget närområde. Det här gör frågan mycket viktig för svensk del”, sade statsministern, som deltog i EU-nämnden via telefon.

Han gick dock inte närmare in på vilka scenarior som oroar mest.

”Motstridiga signaler från Lukasjenko tyder på en osäkerhet över hur den här situationen ska hanteras”, sade Löfven.

”De kontakter som förekommit mellan Minsk och Moskva och hur Moskva väljer att agera kan bli avgörande framöver. Historien har lärt oss att det här måste vi följa nära.”

EU:s utrikesministrar har redan enats om att ta fram skärpta riktade sanktioner mot Belarus ledning.

EU har sedan länge ett vapenembargo, ett förbud mot export av varor som kan användas för internt förtryck och en frysning av tillgångar och inreseförbud för fyra personer i Belarus. De anses vara inblandade i de ouppklarade försvinnandena av två oppositionspolitiker, en affärsman och en journalist 1999 och 2000.

EU-ledarna ska även diskutera hur man på bästa sätt stöttar civilsamhället och oppositionen i landet.

”Det är vad folket i Belarus vill som måste vara styrande”, sade Löfven.

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja uppmanade inför toppmötet EU att inte erkänna det ifrågasatta presidentvalet i landet, utan i stället respektera vad hon beskriver som det belarusiska folkets verkliga önskan.

”Lukasjenko har förlorat all legitimitet i vårt lands och i omvärldens ögon”, säger Tichanovskaja i ett videouttalande från exilen i Litauen.

Hon har lovat att organisera nya, fria och rättvisa val om Lukasjenko avgår. Allierade oppositionspolitiker har bildat ett övergångsråd för att hantera ett eventuellt maktskifte. Rådet väntas sammanträda senare under onsdagen.

”Vi ska vara fullt på det klara med att vi vill stödja en fredlig demokratisk utveckling, men vi kan inte heller bortse från att det kan bli en betydligt mer dramatisk utveckling och vi måste dessvärre vara beredd på det också”, sade Löfven i EU-nämnden.

Han fick kritik från både Vänsterpartiet och Liberalerna för att inte använda orden ”diktator” och ”diktatur” om ledningen i Belarus.

”Ord spelar roll”, sade Ilona Szatmari Waldau (V).

Hon uttryckte oro för att den svenska regeringen tonar ned sin kritik med tanke på att Sverige snart blir ordförandeland i organisationen OSSE, där Belarus är medlem.

Tina Acketoft (L) underströk att Lukasjenko inte är folkvald, utan en diktator.

”Vi har inga illusioner om vad det här är för regim, men fokus nu är kanske inte exakt hur man titulerar”, svarade Löfven.

Han menade att fokus nu måste vara på en tydlig reaktion på ”våldet och fusket”.

”Fokuset är på att förhindra ytterligare våld och se till att vi får den genuina dialog på plats som oppositionen efterlyser.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?