1515

Löfven väntas ge upp - besked på måndagen

På måndagen är det Stefan Löfvens tur att berätta hur hans försök att bilda en ny regering har gått och därefter väntar en ny talmansrunda i riksdagen. Besked om vem som står näst på tur väntas under eftermiddagen.

Foto:Anders Wiklund/TT

För knappt två veckor sedan gav M-ledaren Ulf Kristersson upp sina försök att bilda en ny regering, sedan det stod klart att han saknade stöd för sina alternativ i riksdagen.

Och allt talar för att även S-ledaren Stefan Löfven nu på måndagen tvingas kasta in handduken, efter sina två veckors till synes fruktlösa sonderingar.

Både Centern och Liberalerna - som tidigare sa nej till Ulf Kristersson - håller fast vid sina besked att de inte tänker lämna alliansen och gå in i ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

Och lösningen med en storkoaliton - som förordas av C och L - avvisas bestämt av S och M. 

Klockan 09.45 på måndagsmorgonen håller talmannen Andreas Norlén ett möte med Stefan Löfven, där S-ledaren ska lämna en slutrapport och berätta hur hans försök att få till en uppgörelse över blockgränsen har gått.

Därefter kommer talmannen träffa de övriga partiledarna i storleksordning och först ut efter Stefan Löfven är Ulf Kristersson.

På eftermiddagen, vid 16.30-tiden, ska Andreas Norlén hålla en pressträff och berätta hur han går vidare med den fortsatta regeringsbildningen.

Han har då flera alternativ och turen kan antingen gå tillbaka till Ulf Kristersson eller så förlängs Stefan Löfvens uppdrag. En annan lösning är att ge uppdraget till Centerledaren Annie Lööf.

Men det kan också bli så att talmannen väljer att byta strategi och själv ta en mer aktiv roll, för att forcera processen framåt.

De låsningar som funnits ända sedan valdagen den 9 september finns fortfarande kvar och än så länge har inget alternativ prövats skarpt i en omröstning i riksdagen.

Om inget av partierna byter position väntar i förlängningen ett nyval, men innan det kan ske måste fyra omröstningar om en ny statsminister hållas i riksdagen, och i samtliga fall måste i så fall en majoritet av ledamöterna rösta nej till talmannens förslag. 

Någon tidsgräns för hur lång tid regeringsbildningen får ta finns inte.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?