ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hård ordväxling mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson

Statsminister Stefan Löfven vill göra valet till en folkomröstning om svensk välfärd. Men han pressas hårt av både Sverigedemokraterna och Moderaterna om migrationen, lag och ordning.

På onsdagen hölls den sista partiledardebatten i riksdagen inför valet den 9 september och det var en rad pressade partiledare som drabbade samman i kammaren.

Socialdemokraterna brottas med historiskt låga opinionssiffror runt 23-24 procent och partiet försöker nu vända bort den politiska debatten från migrationsfrågan och i stället sätta välfärden i centrum.

Stefan Löfven gick under debatten till återkommande angrepp mot både Moderaterna och Sverigedemokraterna och ställde behovet av nya välfärdsreformer mot oppositionens löfte om nya skattesänkningar.

”Det val vi har framför oss blir en folkomröstning om svensk välfärd”, sa han.

Moderatledaren Ulf Kristersson kontrade snabbt med att Stefan Löfven kan säga vad han vill, men valet ändå kommer att handla om brott och straff och lag och ordning.

Han slog fast att den rödgröna regeringen lämnar efter sig en rad akuta problem som nästa regering måste ta tag i.

”Vi måste stoppa gängkriminaliteten, annars går samhällskontraktet sönder på riktigt”, sa han.

Ulf Kristersson valde under debatten att på nytt sträcka ut handen till Stefan Löfven och sa att M och S borde komma överens om inriktningen för den framtida migrationspolitiken.

”Den tillfälliga lagen går ut sommaren 2019, och om vi inte löser frågan före det så väntar riktigt allvarliga problem”, sa han.

Samtidigt fick Stefan Löfven hård kritik av SD-ledaren Jimmie Åkesson, som kopplar ihop bristerna i välfärden med migrationen.

Han beskrev den rödgröna regeringens insats som ett komplett misslyckande och hävdade att pengar som borde ha gått till funktionsnedsatta barn, äldre och polisen i stället har gått till asylinvandring.

”Löfven har under sina fyra år vid makten prioriterat asylinvandring framför det som våra skattemedel rimligen får anses vara avsedda för. Måtte väljarna sätta stopp för det”, sa Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven gick i ett senare replikskifte till motangrepp mot Jimmie Åkesson.

”Vi har visat någonting som är ett ord som du Åkesson får googla – humanism”, sa han.

”Kom inte och prata med mig om svensk välfärd. Du som ska låta högern styra, du som sänker skatter, du som ska se till att välfärdsbolagen ska få ta ut så mycket vinster som någonsin går”, fortsatte han.

Debatten innehöll flera heta ordväxlingar och de mindre partierna passade på att lyfta fram sina profilfrågor.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt listade de reformer på välfärdsområdet som V fått igenom under mandatperioden och MP-språkröret Isabella Lövin fokuserade på klimatet och slog fast att politiken inte behöver vara galen bara för att vädret är det.

Från allianshåll var kritiken omfattande mot regeringen och Centerledaren Annie Lööf anklagade regeringen för att ha slösat bort högkonjunkturen, medan KD:s företrädare i debatten Andreas Carlsson fokuserade på vårdköerna.

Liberalernas partiledare Jan Björklund varnade under debatten för att mörka krafter är på framfart i hela västvärlden.

”Jag är livrädd för nationalismen som politisk rörelse. Mitt politiska engagemang har aldrig känts viktigare än i dag”, sa han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies