1515

Löfven trotsar Trump – stänger dörren för IS-svenskar

Trots uppmaningen från USA:s president Donald Trump kommer regeringen inte att hjälpa svenska medborgare som krigat för terrorsekten IS att återvända hem.

”Nej. Vi har varit väldigt tydliga med det”, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Donald Trump har uppmanat Europas länder att ta hem IS-medlemmar som tillfångatagits i Syrien och Irak. Inom EU råder splittring i frågan. Utrikesminister Margot Wallström (S) har ställt sig mycket tvekande till att ta hem de svenska medborgarna – och nu stänger Stefan Löfven den dörren.

”Sverige och utrikesdepartementet har sedan 2011 avrått från att resa till den regionen. De som ändå gör det ska inte räkna med någon konsulär hjälp från Sverige”, säger han till de svenska journalisterna på plats för toppmötet i egyptiska Sharm el-Sheikh.

Runt 800 personer som stridit för IS har tillfångatagits av den kurdisk-arabiska SDF-milisen. Donald Trump har varnat för att de kan komma att släppas om inte deras hemländer tar hem dem och ställer dem inför rätta. Norge och Frankrike har öppnat för den möjligheten, medan Storbritannien och Danmark är mer motvilliga.

Frågan är inte på dagordningen i det pågående toppmötet mellan EU:s och Arabförbundets ledare i Egypten, men om den tas upp har Stefan Löfven sin ståndpunkt klar.

”De människor som har åkt dit har gjort det mot inrådan från staten, mot de råd utrikesdepartementet har gjort. Då kan inte Sverige sedan komma och ställa upp med konsulär hjälp. Det kommer inte att ske.”

Vad som ska gälla för barn till de stridande är han inte lika säker på.

”Vad gäller barnen måste man fundera lite till hur det ska ske, men jag har ingen lösning på det nu.”

Däremot tycker Stefan Löfven inte att IS-anhängarna ska fråntas sina svenska medborgarskap.

”Det strider mot internationell rätt.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?