1515

Löfven trotsar LO:s kritik i förhandling med C

Stefan Löfven (S) står fast vid att arbetsrätten bör förändras, trots kritik från både LO och Byggnads.

Förhandlingarna mellan partierna uppges fortgå i det tysta för att nå stöd i en ny statsministeromröstning.

Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson.
Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson.Foto:Amanda Lindgren och Adam Ihse/TT.

”Den arbetsrätt vi har, lagen om anställningsskydd och andra lagar, kom till på 70-talet. Det har runnit lite vatten under broarna sedan dess. Arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut i dag”, säger Löfven till Aftonbladet.

Frågan har diskuterats med Centerpartiets Annie Lööf som ställt krav på förändringar för att stödja Löfven som statsminister. Till Dagens Nyheter har Löfven tidigare sagt att han är beredd att kompromissa om arbetsrätten för att få med sig Centern, vilket retat upp såväl LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som Byggnads ordförande Johan Lindholm.

”Det finns alltid frågor och problem som vi och arbetsgivarna löpande löser tillsammans. Att försöka lösa det via riksdagen är helt fel väg att gå”, sade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till TT på fredagen angående en eventuell uppgörelse mellan S och C om en ny lagstiftning om anställningsskyddet.

Lindholm i sin tur lät meddela att Socialdemokraterna "inte fått något mandat att förhandla bort vår arbetsrätt och man kommer inte att få det heller".

Men enligt Löfven har arbetsgivare och fackliga organisationer tidigare misslyckats med att komma överrens om nya spelregler. Till Aftonbladet uppger han att förändringar kan ske utan någon förskjutning i maktbalansen mellan arbetsmarknadens parter.

”Det måste ske utan att man rubbar balansen som finns på svensk arbetsmarknad med två starka parter, arbetsgivare och arbetstagare”, säger Löfven till tidningen.

Centerpartiets Annie Lööf har tidigare uttryckt sig positivt till Löfvens utspel om arbetsrätten.

”Jag tycker att det är bra att Stefan Löfven ser de problem som finns på svensk arbetsmarknad och vad som behöver göras”, sade Lööf till TT på fredagen.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla

Säkerhet blir ett allt bredare begrepp och ses idag som ett sätt, metod, process, filosofi och teknik att säkra informationstillgångar mot avsiktlig och oavsiktlig förvanskning och förlust. Preventivt skydd, upptäckt och respons är tillsammans med kunskap och ett bra beslutsstöd och nyckelord för alla som jobbar med informationssäkerhet. 

Varje dag, stjäls eller hålls värdefull information som gisslan vilket får hela verksamheter att stanna upp. Grunden till detta är ofta attacker planterade i både hårdvaru- och programvarusystem som kan accelerera genom olika steg i en leverantörskedja. Attacker som missas på grund av otillräcklig kunskap eller otillräckliga säkerhetsprocesser.

Avgörande med kravställning och kunskap

Leverantörskedjan är en klassisk sårbarhet då företag använder sig av olika typer av tredjepartskomponenter som inte granskats eller att det inte kontrollerats att koden är legitim. Det är heller inte ovanligt att i upphandlingsscenarion missa att ställa relevanta krav på en upphandling.

– Svagheterna kan alltså ligga både i den egna utvecklingen och i upphandling som görs i någon annans regi. Tonvikten ligger i att man inte ska lita på något och verifiera explicit allting. Framförallt ser vi att i en organisation som har supersäkerhet är medarbetarna den känsliga länken och då behövs det en medvetenhet och tydlig process för säkerhet, säger Sandra Elvin, Nationell Säkerhetschef, Microsoft Sverige. 

Preventivt agerande ökar säkerheten

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla där angriparna är mycket motiverade och ser stora vinster i att lyckas gå förbi företags och organisationers uppsatta säkerhetsmekanismer. Genom att arbeta preventivt och få in intelligens i informationsmiljön så kan verksamheter lära sig att se mönster i hur sårbarheterna nyttjas vilket kan resultera i en säkerhetsincident. Med den förståelsen i realtid kan man agera preventivt och se till att stoppa angreppen tidigt. 

– Baserat på data och insikter kan vi se att vi står inför ett skifte kring hur cyberkriminaliteten agerar och där behöver vi bli mer strukturerade och programmatiska i att identifiera vilka sårbarheter som finns här och nu i vår informationsmiljö, säger Predrag Mitrovic, Teknisk Specialist Säkerhet, Microsoft Sverige. 

Vikten av att ha ett integrerat skydd

Microsoft har byggt en säkerhetsplattform med separata komponenter som alla bygger på hot-information (threat intelligence). Tanken är att säkerheten designas redan i källkoden och där man sedan kan addera ytterligare säkerhetsförmågor på ett enkelt sätt. 

– Oberoende rapporter pekar på vikten av att ha ett integrerat skydd. Det är därför vi satsar så mycket på att ha det integrerade skyddet som är nära produkterna och tjänsterna som man använder sig av och som går att slå av och på för att undvika en konflikt mellan olika programvaror, berättar Sandra Elvin.

Cyberhotet är globalt 

– Det enda sättet att bekämpa det globala cyberhotet är genom samverkan. För global samverkan har vi byggt alliansen Microsoft Intelligent Security Association, ett ekosystem av oberoende säkerhetstjänstleverantörer och programvaruleverantörer som har integrerat sina lösningar för att tillsammans med oss och kunderna gå in och titta på hur man snabbt kan accelerera säkerhetsresan, säger Predrag Mitrovic. 

Om oss

Microsoft investerar årligen 1 miljard dollar i forskning och utveckling av säkra plattformar samt för resurser som möjliggör för varje företag och person att utvecklas och nå längre. Varje månad analyseras insikter från mer än 8 biljoner datapunkter och hindrar många miljarder intrångsförsök av olika slag. Dessa insikter ligger till grund för att skydda människor, enheter, appar och data var de än befinner sig och vilket arbete som utförs. 

Lär dig mer om supply chain attacker på vårt event som du kan registrera dig

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?