Löfven till Rohani: Jag fördömer nedskjutning

Statsminister Stefan Löfven (S) fördömer nedskjutningen av passagerarflygplanet i Teheran i ett telefonsamtal med Irans president Hassan Rohani.

Av de 176 människor som omkom var 17 hemmahörande i Sverige.

Foto:Peter Klaunzer

Löfven kräver att de anhöriga har rätt att ”skyndsamt få ansvaret för nedskjutandet klargjort, och att Iran måste ta fullt ansvar även i relation till de drabbade”, skriver statsministerns pressekreterare Gösta Brunnander i ett mejl till TT.

Rohani lovar å sin sida att Iran ska samarbeta ”till fullo”.

Löfven fördömer även Irans robotattack mot amerikanska baser i Irak tidigare i veckan. Attacken riktades mot den internationella närvaro i Irak, där Sverige är en del av, konstaterar Löfven. Han manar Iran till återhållsamhet och ”konkreta steg” för att minska spänningarna i regionen.

Sverige ska förstärka ambassaden i Teheran med extra konsulär personal efter nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet. Enligt utrikesminister Ann Linde (S) handlar det till exempel om att se till att få hem kvarlevor av offren, om frågor som berör kompensation till anhöriga och om att se till att anhöriga får tillgång till information om flygkraschen.

”Vi bedömer att vi måste ha personer på plats i större utsträckning än vad vi har i dag”, säger Linde.

När extrapersonalen kan vara på plats är oklart. Tjänstemännen har ännu inte fått visum, men det kan handla om någon dag.

Kommer regeringen att stödja anhörigas skadeståndskrav på Iran?

”Vi har ju sagt att de anhöriga ska få kompensation, men hur det går till, det är ju via försäkringsbolag och via beslut som följer av internationella konventioner. Så jag kan inte gå in som regeringsrepresentant och säga att det ska vara det ena eller det andra, men vi stödjer de här kraven”, säger Linde.

I sitt tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen upprepade utrikesministen kravet på att Iran tar ”fullt ansvar” för nedskjutningen av flygplanet i veckan.

”Vi kräver nu att Iran tar fullt ansvar – i relation till de drabbade – och för att den fortsatta utredningen av händelsen sker skyndsamt fullständigt och transparent”, sade hon.

De kraven har Löfven nu framfört personligen till Rohani.

”Den nationella expertis som Sverige och övriga drabbade länder har rätt att bidra med måste beredas fullständig insyn i utredningen”, sade Löfven i samtalet.

Statens haverikommission (SHK) har utsett avdelningschefen Peter Swaffer till expert i ärendet och utredningsordförande för svensk del är Helene Arango Magnusson.

Vid nedskjutningen omkom 176 människor, varav 17 med hemvist i Sverige.

Ann Linde säger till TT att eventuella ytterligare sanktioner mot Iran med anledning av nedskjutningen av passagerarplanet är en senare fråga. Frågan ska enligt henne diskuteras inom EU och av de länder som drabbats.

Linde säger att det viktigaste just nu är att se till att utredningen klarlägger hur nedskjutningen gick till, att Sverige får skicka experter till platsen och att anhöriga får det bistånd som behövs.

Linde säger också att hon på söndagsmorgonen fick en lång text av Irans utrikesminister, där han ber om ursäkt och försäkrar att utredningen ska bli fullständig och att man ska stödja offrens familjer.

”Men det är ord. Nu gäller det att det följs av handling”, säger Linde.

Utrikesdepartementet har kallat till sig Irans ambassadör i Stockholm för ett samtal på måndag.

Ett par dagar före nedskjutningen dödade USA den iranske generalen Qassem Soleimani i Irak. Linde kallade attacken för ”attentat” sitt tal.

Hon betonade dock att regeringen ännu inte tagit ställning till om den amerikanska aktionen var ett brott mot folkrätten eller inte.

”Vi är inte där än. Nu har USA skickat in en motivering till FN:s säkerhetsråd, enligt artikel 51, som man ska titta på där. Där är vi naturligtvis med och sedan får vi se vad det blir för bedömningar.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?