1515

Löfven: ”Tänker inte lämna företagare och löntagare i sticket”

Ytterligare en person i Sverige har avlidit i covid-19.

Stefan Löfven lovar att coronaepidemin inte ska leda till konkurser vid en pressträff på söndagen. Men beskeden om vilket stöd näringslivet kan räkna med uteblev. 

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Jessica Gow/TT

På söndagen kom besked om att Tyskland är i färd med att stänga flera av sina gränser. En fråga till statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på söndagen om regeringen planerar att stänga gränsen besvarades med ett ”nej”. 

I näringslivet har varslen varit många, bara i hotell och mötesbranschen har 7.000 fått besked om att de blir av med jobbet, enligt TT. 

Att ekonomin påverkas har regeringen redan konstaterat, påpekar Stefan Löfven vid pressträffen. Han återupprepar samtidigt löftet att fler åtgärder kommer. 

”Vi tar höjd för att företag inte ska behöva gå i konkurs, löntagare ska inte behöva gå ut i arbetslöshet på grund av det här. Det är därför vi kommer att leverera fler åtgärder för att visa att vi tänker inte lämna företagare och löntagare i sticket”, säger statsminister Stefan Löfven.    

Partiledarna för de åtta partiledarna i riksdagen träffades förra veckan, nya möten kommer att ske i närtid, enligt Stefan Löfven. 

”Det är viktigt att alla riksdagens partier är med i diskussionen om vad som görs och jag tar gärna in uppfattningar, idéer och förslag naturligtvis.”

Vid en pressträff gavs beskedet att MSB får 75 miljoner kronor till en särskild informationskampanj. 

Vidare redogjorde Socialstyrelsen för att det inte finns en uthållighet när det gäller sjukvårdsmateriel, något man på olika sätt arbetar med att förbättra. Samtidigt pågår ett arbete med att att ta fram nya riktlinjer när läget är mer ansträngt. 

”Det innefattar också prioriteringar som har en etisk dimension, absolut”, säger Olivia Wigzell som är generaldirektör på Socialstyrelsen. 

Det finns samtidigt ingen uthållighet när det gäller sjukvårdsmateriel. 

”Enligt regelverket ska regionerna ha en uthållighet för olika scenarier och det har inte funnits”, säger Olivia Wigzell. 

Ytterligare en person i Sverige har avlidit i covid-19. Det handlar om en äldre patient vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

”Vi känner med de närstående. Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som får de allvarligaste konsekvenserna av covid-19”, säger Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Totalt vårdas just nu fyra personer på intensivvårdsavdelning i Stockholms län som är smittade av covid-19.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?