1515

Löfven: ”Ta inte demokratin för given”

Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanade i sin regeringsförklaring till att slå vakt om demokratin.

”Rasismen hör inte hemma i Sverige”, säger han.

Foto:Svensk, Camilla

Löfven började regeringsförklaringen genom att beskriva hur demokratin fick sitt genombrott i början av 1900-talet. Han konstaterade att det var en tid då marken skälvde runt om i Europa och att demokratins genombrott inte var givet.

”Låt det vara en påminnelse om att demokratin inte kan tas för given. Den börjar och slutar med oss medborgare. Samhällsbygget är aldrig färdigt eller immunt mot dem som vill rasera det och gradera människors värde efter kön, könsidentitet, sexuell läggning, hudfärg, religion eller klass”, säger Löfven.

Han nämner också att Sveriges museum om Förintelsen kommer att ta emot sina första besökare i juli nästa år.

”Rasismen hör inte hemma i Sverige. Vi ska intensifiera arbetet mot antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism samt arbetet mot rasism riktad mot samer. Grunden för detta arbete är den nationella planen mot rasism”, säger Löfven.

Han framhåller EU-samarbetets betydelse för Sverige och upprepade som brukligt att Sveriges säkerhetspolitiska linje och militära alliansfrihet ligger fast.

”Den svenska migrationspolitiken ska vara rättssäker, effektiv och human. En ny lagstiftning som upprätthåller asylrätten och skapar en balans mellan rättigheter och skyldigheter har trätt i kraft. Möjligheten att införa statliga mottagningscenter där asylsökande ska bo och delta i samhällsintroduktion under den allra första tiden i Sverige ska utredas”, säger Löfven.

Stefan Löfven tar också upp den infekterade frågan om strandskyddet, som för närvarande förhandlas mellan regeringen och Centerpartiet.

”Det ska bli enklare att få bygga strandnära i landsbygdsområden, det lokala inflytandet över strandskyddet ska öka och strandskyddet ska förstärkas i starkt exploaterade områden”, säger Löfven.

En annan het potatis han tar upp är friskolorna.

”Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever. Därför behövs en gemensam antagning och mer rättvisa urvalsregler. Kommunala skolor har ett större ansvar än friskolor. Det ska avspeglas i finansieringen”, säger Löfven.

Han säger också att det ska bli lättare att stänga friskolor som inte håller måttet.

”Ett stopp för nya konfessionella friskolor ska införas och de befintliga ska kontrolleras bättre”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?