1515

Löfven ryter till mot Swedbank – hotar med hårdare lagstiftning

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se hårdare tag i arbetet mot penningtvätt och utesluter inte skärpt lagstiftning.

”Om det här senaste nu stämmer, så att man kan belägga Swedbank med de här bristerna, så är det naturligtvis fullständigt oacceptabelt”, säger han.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Veckans avslöjande i SVT:s Uppdrag granskning om misstänkt penningtvätt i mångmiljardklassen med hjälp av Swedbank SWED A 0% Dagens utveckling -konton i Baltikum upprör statsministern.

Han påminner om att banksektorn redan gör enorma vinster på att sköta sitt huvuduppdrag, som han säger är att vara ett smörjmedel i det finansiella systemet och se till att betalningar och lån fungerar i ekonomin.

”Men om de då befinns hålla på med den här typen av verksamhet, tvätta pengar åt brottslingar, då underminerar ju det tilltron till hela systemet. Och tilliten i vårt samhälle är A och O. Om människor får veta att bankerna också sysslar med den här typen av verksamhet då undergrävs detta”, säger Löfven, när TT:s utsände tar upp frågan med honom i samband med ett besök i Madrid.

Behövs det hårdare tag från myndigheternas sida för att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering?

”Ja, vi behöver detta. Är det så att det är två – och vad är det som inte säger att det är tre eller fyra – banker? Det vet vi inte. Så uppenbarligen behövs det göras en översyn av banksektorn i sin helhet, för vi kan inte tolerera detta som samhälle.”

Kan det behövas lagstiftning?

”Det kan definitivt behövas mer lagstiftning”, säger Löfven.

”Vår regering, under förra mandatperioden, införde ju tuffare regler – en penningtvättlag – just i syfte att se till att göra det svårare att agera så här och lättare att upptäcka penningtvätt. Vi har gett Finansinspektionen mer resurser, precis i samma syfte, därför vi kan inte tolerera att bankerna gör det här lika lite som vi kan tolerera skattefusk och skatteflykt”, tillägger han.

Enligt Löfven kan det som nu har uppdagats tydliggöra att de åtgärder som vidtagits inte räcker.

”Vi ska inte ge oss, utan det är steg, för steg, för steg som gäller – tills det här är borta och bankerna inte ens är i närheten av att tvätta pengar åt brottslingar.”

Han tillägger att han ser det som särskilt upprörande att de som ägnar sig åt finansiell brottslighet som penningtvätt, skattefusk och skatteflykt ofta befinner sig i den sektor av samhället som har det allra bäst.

”Det här drabbar ju vanligt folk. När vanligt folk får slita varje dag för att få det att gå ihop är det här fullständigt ohållbart.”


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?