Annons

Löfven ryter till mot Swedbank – hotar med hårdare lagstiftning

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se hårdare tag i arbetet mot penningtvätt och utesluter inte skärpt lagstiftning.

”Om det här senaste nu stämmer, så att man kan belägga Swedbank med de här bristerna, så är det naturligtvis fullständigt oacceptabelt”, säger han.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Veckans avslöjande i SVT:s Uppdrag granskning om misstänkt penningtvätt i mångmiljardklassen med hjälp av Swedbank SWED A +3,34% Dagens utveckling -konton i Baltikum upprör statsministern.

Han påminner om att banksektorn redan gör enorma vinster på att sköta sitt huvuduppdrag, som han säger är att vara ett smörjmedel i det finansiella systemet och se till att betalningar och lån fungerar i ekonomin.

”Men om de då befinns hålla på med den här typen av verksamhet, tvätta pengar åt brottslingar, då underminerar ju det tilltron till hela systemet. Och tilliten i vårt samhälle är A och O. Om människor får veta att bankerna också sysslar med den här typen av verksamhet då undergrävs detta”, säger Löfven, när TT:s utsände tar upp frågan med honom i samband med ett besök i Madrid.

Behövs det hårdare tag från myndigheternas sida för att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering?

”Ja, vi behöver detta. Är det så att det är två – och vad är det som inte säger att det är tre eller fyra – banker? Det vet vi inte. Så uppenbarligen behövs det göras en översyn av banksektorn i sin helhet, för vi kan inte tolerera detta som samhälle.”

Kan det behövas lagstiftning?

”Det kan definitivt behövas mer lagstiftning”, säger Löfven.

”Vår regering, under förra mandatperioden, införde ju tuffare regler – en penningtvättlag – just i syfte att se till att göra det svårare att agera så här och lättare att upptäcka penningtvätt. Vi har gett Finansinspektionen mer resurser, precis i samma syfte, därför vi kan inte tolerera att bankerna gör det här lika lite som vi kan tolerera skattefusk och skatteflykt”, tillägger han.

Enligt Löfven kan det som nu har uppdagats tydliggöra att de åtgärder som vidtagits inte räcker.

”Vi ska inte ge oss, utan det är steg, för steg, för steg som gäller – tills det här är borta och bankerna inte ens är i närheten av att tvätta pengar åt brottslingar.”

Han tillägger att han ser det som särskilt upprörande att de som ägnar sig åt finansiell brottslighet som penningtvätt, skattefusk och skatteflykt ofta befinner sig i den sektor av samhället som har det allra bäst.

”Det här drabbar ju vanligt folk. När vanligt folk får slita varje dag för att få det att gå ihop är det här fullständigt ohållbart.”

Innehåll från FolksamAnnons

Undvik pensionsgapet – så kan du få ett säkrare pensionssparande

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Genom traditionell förvaltning – där Folksams förvaltning sköter pengarna åt en – kan man få ett säkrare pensionssparande utan att behöva lägga ned mycket tid eller egen aktivitet.

– Generellt är det svårt att uppnå balansen mellan relativt hög avkastning och låg risk på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital 

För den som är insatt och har mycket tid finns i dag stora möjligheter att skräddarsy sin pensionsportfölj efter eget behov, tyckande och kunnande.

– Men om man inte vill eller kan lägga ned mycket tid eller själv vill ”vakta” sina investeringar, kan det vara bra att ha en autopilot i form av erfarna förvaltare som sköter portföljen åt dig och balanserar mellan aktier, räntor och fastighetsinvesteringar, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

Nyttan är att man då kan få en relativt hög avkastning, 6,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren, och samtidigt till en väsentligt lägre risk än om pengarna hade varit direktinvesterade i aktier.

– Generellt är det svårt att uppnå den balansen på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger han.

Bestäm själv vem som ska få pengarna

Folksams traditionella förvaltning kan användas i både kapitalförsäkring och tjänstepension och av både privatpersoner och företag.

Den som väljer kapitalförsäkring kan själv välja förmånstagare, det vill säga att man kan bestämma vem som får pengarna om man skulle gå bort. Det kan vara värdefullt i dag när familjekonstellationerna ofta ser annorlunda ut jämfört med förr.

– Särboskap, samboskap, bonusbarn och särkullbarn blir vanligare. Det är inte bara mamma, pappa, barn som gäller längre. Med en kapitalförsäkring kan man välja sin förmånstagare, annars behöver man göra det med ett testamente. Pengarna är redan skattade och betalas ut automatiskt. Det kan göra att man undviker risk för meningskiljaktigheter mellan sina barn. Som förälder kan det vara värt rätt mycket.

Ytterligare en fördel Fredrik Nyberg lyfter fram med traditionell förvaltning är att man – när det behövs – kan få kostnadsfri hjälp av rådgivare.

– Kundens liv och behov står i fokus i varje möte för att ge kunden mervärde. Under en rådgivning får man hjälp att få koll på sin ekonomi, man får en ganska tydlig bild av hur mycket man kommer att få i pension, och man får råd kring hur man ska nå den pension eller livssituation man vill ha, om det så handlar om resor, hobbies eller att hjälpa barn och barnbarn.

Rådgivning underlättar

Ett viktigt område där rådgivning kan underlätta handlar om pensionsgapet mellan män och kvinnor, understryker Fredrik Nyberg.

– Statistiken visar att kvinnor halkar efter. Om man är hemma mycket med barnen under de första åren kan man få en lägre pension senare i livet. Det är en familjefråga där lösningen ser olika ut för olika familjer och här kan rådgivning hjälpa. Det handlar inte om att spara 10 000 kronor i månaden, även mindre summor kan räcka långt.

När en människa pratar med en annan människa kan man dessutom lättare fånga upp behov som man kanske inte ens visste att man hade, konstaterar Fredrik Nyberg. En grupp som kan få hjälp genom rådgivning är äldre personer som kommer behöva sina pengar mer i närtid men omedvetet sitter på hög risk eller använder tjänster som inte längre passar livssituationen.

– Det är ett fantastiskt jobb att vara rådgivare och komma till jobbet varje dag och kunna förändra människors liv genom att se till att de börjar spara, samlar sitt sparande, eller riskjusterar sin placering.

Sugen på att flytta din individuella tjänstepension? Läs mer här.

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera