ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven redo för nya förhandlingar med Lööf

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Stefan Löfven står redo att återuppta förhandlingarna med Centerpartiet och varnar samtidigt för riskerna med ett extraval. “Jag tror att det skulle försvaga demokratin”, säger han.

Talmannen Andreas Norlén ville på måndagen inte uttala sig om hur han ser på den fortsatta regeringsbildningen, utan besked väntas tidigast på tisdag.

Samtidigt står Stefan Löfven redo att återuppta förhandlingarna med Centerpartiet, efter det tidigare misslyckade försöket att få till en uppgörelse.

“Jag är hela tiden beredd att förhandla. Nu har vi att avvakta vilket beslut talmannen fattar här om nästa steg, men jag finns redo att förhandla och diskutera och se till att vi får på plats en regering så snabbt som möjligt”, säger han.

Många har utgått från att frågan nu ska gå över till Ulf Kristersson, sedan Stefan Löfven fick nej i förra veckans statsministeromröstning i riksdagen.

Det skulle också vara möjligt för talmannen att hinna med en tredje omröstning före jul, om han agerar snabbt. Men frågan är om Andreas Norlén, efter helgens informella samtal med partiledarna, är beredd att göra det.

Totalt har talmannen fyra försök på sig och om samtliga misslyckas ska ett extraval hållas inom tre månader. 

Och i söndagens “Agenda” i SVT var Andreas Norlén tydlig med att han vill undvika en fjärde omröstning, eftersom vi då “står vid avgrunden”, och att målet är att lyckas på det tredje försöket.

“Vi måste arbeta så snabbt som möjligt men det finns också en risk, naturligtvis, med en tredje omröstning, om man vet på förhand att den också kommer att misslyckas. Då finns bara ett skott kvar”, säger Stefan Löfven.

S-ledaren har tidigare sagt att Socialdemokraterna står redo om det blir ett extraval, men Stefan Löfven varnar samtidigt för konsekvenserna.

“Jag ser väldigt allvarligt på det, eftersom jag tror att det skulle försvaga demokratin och respekten för vårt politiska system, om väljarna har gett oss ett valresultat och sen säger vi att vi inte klarar av att hantera det”, säger han.

Stefan Löfven riktar också hård kritik mot Moderaterna, efter förra veckans budgetomröstning där M- och KD-budgeten vann över regeringens övergångsbudget.

Det innebär bland annat 20 miljarder kronor i nya skattesänkingar, vilket minskar utrymmet för en ny regering att driva igenom sina reformer. 

“Här valde Moderaterna och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på ett helt ansvarslöst sätt att sätta sina egna intressen före landets”, säger Stefan Löfven.

“Det var precis av det här skälet som övergångsbudgeten skulle gå igenom, det underlättar för en tillträdande regering att forma sin ekonomiska politik”, fortsätter han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies