1515

Löfven räds biltullar: "Då handlar det om en helt annan dimension"

"Vi ska göra det vi kan för att begränsa effekterna av USA:s tullar. Hotet om tullar även på motorfordon är allvarligt och leder till att investeringar skjuts upp."

Det sade statsminister Stefan Löfven i riksdagens EU-nämnd på onsdagen.

Han sade att EU måste svara på USA:s agerande, men att han är väldigt oroad över utvecklingen och att EU behöver ha en fortsatt dialog med USA.

"Det gäller att det här inte fortsätter till bilar, då handlar det om en helt annan dimension… Det är viktigt att stå upp för frihandel", sade Stefan Löfven.

Statsministern kommenterade också ett förslag om migrationen från FN:s flyktingorgan UNHCR och noterade att UNHCR är en central samarbetspartner som det är viktigt att samarbeta med.

UNHCR:s förslag är "än så länge oklart i konturerna", enligt statsministern, som betonade att vi måste hitta sätt att bryta att 100.000-tals migranter utsätts för livsfara på Medelhavet av skrupelfria människosmugglare.

Stefan Löfven noterade vidare att EU:s sanktioner mot Ryssland kommer att tas upp vid mötet, men att inga beslut ska fattas i frågan. Regeringens syn är fortsatt att Rysslands agerande i Ukraina är oacceptabelt och att sanktionerna därför bör fortsätta. 

Han konstaterade också att EU-kommissionen har presenterat budgetramens förslag och att förhandlingarna nu börjar. Han noterade att det har rests röster på ett snabbt avslut. 

"Regeringen har inget emot höga ambitioner, men det viktigaste är att det blir ett bra resultat, inte att det går fort", sade statsministern.

Stefan Löfven noterade vidare att brexitförhandlingarna pågår, men att det är bekymmersamt att det går så trögt i vissa avseenden.

Ändå är det positivt att de tekniska delarna av förhandlingarna rör sig framåt och nu kan resten av förhandlingarna mellan Storbritannien och EU koncentrera sig på Irlandsfrågan och framtidsfrågan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?