ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven presenterar sina ministrar

Stefan Löfven genomför en rejäl ommöblering av regeringen, med sex nya statsråd och en rad andra får nya portföljer. Ny näringsminister är Ibrahim Baylan medan Mikael Damberg får blir inrikesminister. 

"Sverige får i dag en regering i mitten av svensk politik", säger Stefan Löfven när han presenterar sin nya regering.
"Den här regeringen kommer särskilt att fokusera på jobb, klimat, välfärd och trygghet", fortsätter han. 

Totalt är det sex nya ministrar i regeringen. Bland annat gör Anders Ygeman comeback och blir statsråd i infrastrukturdepartementet, som är ett nytt departement, under Tomas Eneroth.
"Det här området står inför stora investeringar och samhällsförändringar", säger Stefan Löfven. 

"Jag vill jobba för att Sverige ska bli starkare, smartare och grönare", säger Anders Ygeman som blir energi och digitaliseringsminister. 

På finansdepartementet kommer Magdalena Andersson att "fortsätta hålla ordning på Sveriges ekonomi", enligt Stefan Löfven som även lägger bostadsfrågorna på finansdepartementet under Per Bolund (MP).

Språkröret Isabella Lövin (MP) blir ny miljöminister i regeringen. 

"Världen har tio år på sig att minst halvera utsläppen." säger hon och pekar på att Sverige måste bli grönare och leda omställningen internationellt. 

EU-minister i Statsrådsberedningen blir Hans Dahlgren (S). 

"Det känns speciellt att få de här uppdraget särskilt i den här tiden", säger han och pekar på de många hoten mot EU i form av Brexit, klimatfrågan, frågor kring migration, jobb och tillväxt. 

Även Jennie Nilsson och Matilda Ernkrans tar nu plats i regeringen, på närings- respektive utbildningsdepartementet. Båda hämtas från socialdemokraternas riksdagsgrupp.

En rad andra förändringar genomförs också. Mikael Damberg, som varit näringsminister, flyttar över till justitiedepartementet där han blir inrikesminister med ansvar för bland annat Polisen.
"Det kommer att handla mycket om att bekämpa den organiserade kriminaliteten", säger han och säger sig vara övertygad om att lyckas med uppdraget. 

Digitalisering, klimatet, hoten mot handeln är några av utmaningarna, enligt Sveriges nya näringsminister Ibrahim Baylan. Men även förtroendet mellan näringslivet och politikerna kan förbättras, enligt Ibrahim Baylan som vill "signalera om en nystart."
"Sverige är alldeles för litet för stora konflikter. Vi behöver återigen hitta ett bra samarbete."

Jennie Nilsson (S) blir landsbygdsminister i den nya regeringen. Hon pekar på att människor måste kunna bo, arbeta och driva företag i hela landet. 

"De här frågorna har fortsatt stor tyngd i överenskommelsen", säger hon om januariavtalet. 

Åsa Lindhagen (MP) är en av de stora doldisarna i Stefan Löfvens nya regering. Hon kommer närmast från posten som socialborgarråd i Stockholms stad och tar nu plats på arbetsmarknadsdepartementet, tillsammans med Ylva Johansson (S) där hon blir ansvarig för jämställdhet och för arbetet mot segregering. 

Miljöpartiet behåller posten som kulturminister, men nu blir det den tidigare partisekreteraren Amanda Lind som tar över efter Alice Bah Kuhnke, som toppar partiets lista inför EU-parlamentsvalet.

Peter Eriksson blir biståndsminister, medan Ann Linde fortsätter som utrikeshandelsminister och får ansvar för nordiska frågor. Margot Wallström fortsätter som utrikesminister. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies