1515

Löfven: ”Parterna får förhandla”

Parterna på bostadsmarknaden får förhandla, uppger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff i ett försök att lösa regeringskrisen.

Beskedet kommer mindre än ett dygn innan riksdagen röstar om förtroendet för regeringen.

Foto:Jonas Ekstromer/TT

”Januaripartierna är överens om följande: Om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linje med överenskommelsen”, säger statsminister Stefan Löfven.

”Om parterna inte kommer överens, då genomförs utredningens förslag efter remissinstanserna synpunkter”, säger han.

Avsikterna är att parterna förhandlar fram till den 1 september, och att lagändringar baserade på en eventuell överenskommelse ska beslutas under mandatperioden, enligt statsministern. 

På måndag klockan 10 hålls en omröstning om en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Om alla partier röstar som de hittills har sagt kommer regeringen att fällas då.

Under helgen har det pågått samtal och försök att lösa den låsta situationen som uppstått sedan Vänsterpartiet förklarat att man inte längre ska ses som regeringsunderlag till Stefan Löfven och Sverigedemokraterna snabbt begärde att en omröstning skulle hållas.

Moderaterna och Kristdemokraterna ställde sig därefter bakom en misstroendeförklaring.

Sakfrågan handlar om fri hyressättning i nybyggen, punkt 44 i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. V:s krav är att punkten ska strykas.

Stefan Löfven anser att han går Vänsterpartiet till mötes.

”Det här är ett tydligt krav som lyfts av Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet. Den lösning som vi nu möjliggör innebär att bostadsmarknadens parter får en möjlighet att lösa detta. Den svenska modellen på bostadsmarknaden ska självfallet värnas och nu får alltså parterna tillsammans en möjlighet att komma överens”, säger Stefan Löfven

”Vi förväntar oss nu att övriga partier är beredda att ta ansvar för att inte driva Sverige i en politisk kris”, säger Stefan Löfven. 

Vänsterpartiets krav är att utredningsförslaget måste bort från bordet?
”Utifrån januariavtalet ska vi utgå ifrån den utredning som varit. Den är ute på remiss nu, så det är klart att det är den som ligger till grund”, säger Löfven.

”Vi har lyssnat in den kritik som framförts, men vi tycker att det är viktigt med en reform som ökar bostadsbyggandet i Sverige. Nu ger vi parterna en chans att förhandla fram en ny reform. V har sagt att ett av alternativen var att låta parterna förhandla”, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Men att stryka punkten helt och låta parterna förhandla fritt går ni inte med på?
”Vi har ett avtal som vi arbetar från där alla partier fått olika delar. Det är viktigt att se till helheten. Nu får parterna en möjlighet att förhandla. Det var det som Vänsterpartiet krävde, att parterna får sätta sig ner och nu får de göra det”, säger Stefan Löfven.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?