Annons

Löfven oroad över Trumps handelspolitik

Donald Trumps vallöften om upprivna handelsavtal och strafftullar för företag oroar statsminister Stefan Löfven (S).
Det blir som att hälla grus i stället för olja i maskineriet, säger Löfven till TT om den kommande presidentens befarade handelspolitik.

En hel värld väntar spänt på vad som nu ska ske när Donald Trump blir USA:s näste president.

Statsminister Stefan Löfven är inget undantag.

Under förmiddagen deltog statsministern en paneldebatt i Oslo med sina nordiska partikollegor innan han flyger vidare mot Davos och Världsekonomiskt forum.

Ett givet ämne på båda platserna är den globala ekonomiska framtiden med Donald Trump som ny president i USA.

Skulle Donald Trump göra allvar med att riva upp handelsavtal och införa strafftullar ser Löfven stora negativa konsekvenser, inte minst för svensk del.

"Exporten i Sverige motsvarar 50 procent av vår BNP. Ju mer hinder, murar och tullar, desto svårare blir det att sälja och bygga vår välfärd. För vår del blir det påtagligt men det gäller även hela världsekonomin", säger Löfven och fortsätter:

"Det blir som att hälla grus i stället för olja i maskineriet."

Löfven poängterar att det nu återstår att se vad som närmast sker när Trump formellt tar över, vilken policy som ska föras bland annat inom handelsområdet.

"Men att begränsa och försvåra handeln är inget positivt vare sig för ett litet land som Sverige eller för världsekonomin."

I en nyligen publicerad intervju i brittiska The Times och tyska Bild uttryckte också Trump sin misstro mot EU och hyllade Storbritanniens brexit-beslut. Vilka konsekvenser det kan få för EU vill Löfven återkomma till.

"Den tidigare presidenten och administrationen har talat om att Europa är för splittrat. Vi får se vad man utvecklar för policy men för vår egen del är EU-samarbetet så viktigt att det gäller att hålla i."

Har din syn på Trump på något sätt förändrats under de senaste veckorna?
"I början sa han att han är hela landets president och ville ha bra relationer med omvärlden. Jag talade med honom själv i telefon och vi såg då inga problem att Sverige och USA skulle utveckla våra bra relationer. Men det finns bara ett läge som är skarpt och det är när han väl har tillträtt som president."

"När han tillträtt måste vi också vara tydliga med var Sverige står när det gäller folkrätt, frihandel och den typen av frågor."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?