1515

Löfven öppnar för ny folkräkning i Sverige

Statsminister Stefan Löfven (S) manar till samling mot kriminaliteten.

Moderatledaren angriper Löfven för att inte förstå problemen.

”När regeringen är en del av problemet så måste regeringen bytas ut”, säger Ulf Kristersson i riksdagens partiledardebatt.

Foto:Anders Wiklund/TT

M-ledaren tar upp att Löfven kallat grova våldsbrottslingar för ”smågangsters”.

”Om den högst ansvarige för landets yttre och inre säkerhet inte förstår problemet, så kan han inte bli en del av lösningen”, säger Kristersson.

”Stefan Löfven och hans regering vill inte ens erkänna sambandet mellan stor invandring, dålig integration och växande kriminalitet”, säger Kristersson.

M-ledaren efterlyser ”mönsterbrytande” åtgärder mot brottsligheten, inte ”småjusteringar”.

”Det går att stoppa utvecklingen. Titta på Danmark”, säger Kristersson.

Löfven inledde debatten med uppmaningen att Sverige måste kraftsamla mot kriminaliteten, likt vad samhället gjort mot coronapandemin.

”Vi har förmått kraftsamla, vi hjälper varandra, vi ställer upp för varandra, vi gör gemensamma uppoffringar. Låt oss ta med det också i arbetet för att upprätta trygghet på gator och torg”, säger Löfven.

Han beskriver sedan problemet med gängkriminaliteten och den otrygghet den skapar hos människor.

”Det är en angelägenhet för oss alla. Mördandet och skjutandet och gängkriminaliteten sliter sönder samhällskittet, och vi måste alla fortsätta visa beslutsamhet.

Han räknar sedan upp allt som regeringen gjort sedan valet 2014, hur polisen stärkts och straffen skärpts.

”Men vi är inte färdiga, för problemet finns kvar. Polisen är tydlig med att de ensamma aldrig kan stoppa gängen. Polisen har rätt, hela samhället måste kraftsamla”, säger Löfven.

Han nämner sedan också regeringens stora satsningar på välfärden i den kommande budgeten, och då särskilt äldreomsorgen.

Stefan Löfven öppnar även för att tilmötesgå Moderaternas krav på en ny folkräkning i Sverige.

”Vi har behov av att ha koll på befolkningen i Sverige”, säger Löfven.

Han understryker dock att frågan måste beredas ordentligt.

Kravet på en ny folkräkning restes av moderatledaren Ulf Kristersson i riksdagens partiledardebatt. Han pekade på bedömningar att upp till 200.000 människor kan vara skrivna på fel adress.

”Det här leder till trångboddhet och bidragsfusk och det öppnar för kriminella med dubbla identiteter”, säger Moderatledaren.

Han uppgav att Moderaterna nu ska lägga fram ett förslag om folkräkning i riksdagens skatteutskott och undrade om Socialdemokraterna kommer att stödja det.


Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan du få 1 miljon mer i framtida lön

Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.
Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper de ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas pensionsexpert Daniel Jacobson.

Det kan löna sig rejält att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga avgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor istället för dina egna, menar Daniel Jacobson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är väldigt mycket pengar, säger han.

Varför blir skillnaden så stor?

Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter.

– Se till att dina pensionspengar går till dig och inte till försäkringsbolaget. Då ger du dina pengar bättre förutsättningar att växa. Ingen skulle någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Grejen är att din tjänstepension är din framtida lön, säger Daniel Jacobson. 

Läs mer om hur du kan flytta din pension till Avanza här. 

Nya regler: Max 600 kronor att flytta tjänstepensionen

Från och med 1 april i år började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det nya förslaget innebär att det nu max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Ett tips är att flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag utan avgifter. Vi på Avanza har inga skalavgifter alls och bjuder på flyttkostnaden av tjänstepensioner upp till 1000 kronor. Det kan ge dig upp till 1 miljon mer i framtida lön. Då får man även tillgång till vårt breda utbud av fonder och aktier som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare, säger Daniel Jacobson.

Få bättre koll på din pension – och hur du gör för att flytta den ifrån onödiga avgifter här. 

3 tips för att bli en medveten pensionssparare:

1. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.

2. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,5%). Det kan ge upp till 1 miljon kronor mer i framtida pension.

3. Flytta dina gamla icke kollektivavtalade tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter. Här kan du läsa mer om hur du flyttar din tjänstepension till Avanza.

Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Läs mer och se hur vi har räknat på www.avanza.se/1-miljon-mer

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?