Annons

Löfven öppnar för kompromiss för att rädda S-ministern

Statsminister Stefan Löfven öppnar för en kompromiss om Arbetsförmedlingen och är nu redo att ändra inriktning på reformen för att rädda kvar sin minister.

Men först måste Centerpartiet backa i en av sina absoluta hjärtefrågor.

Foto:Johan Nilsson/TT

Januaripartierna ställdes på torsdagen inför sin största prövning hittills, när oppositionen gick ihop och gemensamt hotade att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Kravet från Moderaterna och Kristdemokraterna är att regeringen drar tillbaka planerna på att införa ett nytt system med privata aktörer enligt LOV (lagen om valfrihet).

Partierna kräver också att regeringen presenterar en tydlig tidsplan för reformen.

Men istället för att gå till full motattack valde Stefan Löfven på torsdagen ta ett steg tillbaka och öppna för en diskussion om reformen.

Samma budskap upprepades på fredagen, i samband med att Socialdemokraternas verkställande utskott träffades i Stockholm.

”Alla vill att det ska bli bra och finns det nu möjligheter att göra en bredare uppgörelse, så är det bra”, säger Stefan Löfven till TT.

Frågan är samtidigt känslig, speciellt för Centerpartiet som ser reformeringen av Arbetsförmedlingen som en av sina största framgångar i januariavtalet.

I helgen ska de fyra januaripartierna träffas och ta fram ett gemensamt svar på de krav som M och KD framfört.

Stefan Löfven är optimistisk och ser möjligheter att uppfylla oppositionens krav.

”Vi fyra partier i januariavtalet har alla sagt att vi kan diskutera tidsplanen och LOV”, säger han till TT.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni var på torsdagen tydlig med att hon och hennes parti är redo att tillmötesgå kraven från M och KD.

Även Centerpartiets gruppledare gruppledare och vikarierande partiledare Anders W Jonsson har efter påtryckningarna från oppositionen öppnat för en diskussion om LOV.

”Moderaterna och Kristdemokraterna har framfört två konkreta synpunkter på hur de tycker att reformen ska genomföras. Vi är beredda att diskutera dessa punkter med dem. Vi vill därför att regeringen tar initiativ till diskussioner med M och KD. Att förhandla med Vänsterpartiet är däremot uteslutet’’, säger han i en skriftlig kommentar.

Tidsfristen går ut på tisdag och kommer regeringen överens med M och KD innan dess så faller misstroendet mot Eva Nordmark, eftersom det då saknas stöd i riksdagen för att avsätta henne.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?