1515

Löfven öppen för nya åtgärder mot tiggeri

Statsminister Stefan Löfven är öppen för nya åtgärder mot tiggeri. Men han tror inte att ett nationellt förbud är lösningen.

"Jag ser inte det som lösningen med stort L, men jag tycker att vi över partigränserna och blocken, ska fortsätta att diskutera hur vi faktiskt får stopp på den här situationen", säger Löfven till TT.

Redan för ett år sedan sade statsministern att "tiggeriet måste få ett stopp".

"En del säger att tiggeriet blivit något mindre, men det är nog svårt att ha koll på", säger Löfven.

"Jag hade inte föreställt mig att det skulle vara gjort på ett par månader."

TT: Ska vi vänja oss vid tiggare i Sverige?

"Nej, det ska vi inte göra. Tiggeri och att människor sover på gatan, det är ingen framtid för någon. Det är inget vi ska vänja oss vid och acceptera."

TT: Du utesluter inte att Socialdemokraterna kan landa i ett generellt förbud?

"Vi är inte där än. Vi måste hela tiden se över vad som skulle vara effektiva metoder. Och kan vi göra någonting mer med lagstiftningen — låt oss titta på det."

Löfven håller fast vid att lösningen finns i tiggarnas hemländer, framförallt Bulgarien och Rumänien. Han påpekar att fattigdomen inte försvinner med ett tiggeriförbud.

"Vi har också problem med prostitution och stölder. Det är ett socialt arbete som måste till i de länder som EU-medborgarna kommer ifrån."

Regeringens strategi är bland annat att komma åt kriminella som utnyttjar fattiga EU-migranter. Under hösten har fall uppmärksammats där tiggare utnyttjats.

"Jag är glad att vi nu har ett par tydliga fall där vi kan se till att vi klämmer åt de människor som utnyttjar andra rejält", säger Löfven.

Han tycker inte att Sverige varit naivt i synen på tiggeri.

"Fattigdom skapar den här typen av problematik med tiggeri och även prostitution. Det är inte så att vi inte har vetat om det."

Den nye M-ledaren Ulf Kristersson har uppmanat Löfven att göra upp med honom om ett tiggeriförbud.

"Om jag uppfattade honom rätt, så menar han M och S. Men vi tycker att vi behöver diskussioner i riksdagen. Varför vill han utesluta de tre andra partierna i Alliansen?" säger Löfven.

Många svenskar vill, enligt opinionsmätningar, ha ett nationellt förbud.

"Jag tror inte alls att de saknar empati. Vi vill nog alla ha bort tiggeriet som fenomen, framför allt för de stackare som tvingas stå där på knä."

TT: Trodde du för tio år sedan att vi skulle ha den här gatubilden i Sverige med både tiggare och gatubarn?

"Nej, det trodde jag nog inte. Man har ju gått i andra städer, som London, där man såg människor sova på kartongbitar med jackan över sig. Men vi ser ju också att den fattigdom som åstadkommer detta främst är från andra EU-länder."

Polisen har varnat för ett växande skuggsamhälle där framförallt papperslösa utnyttjas i svartarbete med usla villkor.

"Vi måste ha ögonen på det. Vi ska inte ha några skuggsamhällen. Det är därför det är så viktigt att vi ska ha en arbetsmarknad som är sjyst," säger Löfven.

TT: Kan du som statsminister se skuggsamhället?

"Det klart att jag gör. Jag går också på Stockholms gator. Det är bedrövligt att människor överhuvudtaget ska behöva befinna sig i en sådan situation. Det gör ont."

Löfven återkommer flera gånger till att "tryggheten" blir den stora frågan för S i valet 2018. Det handlar om allt från satsningar på polisen och att behålla den skärpta migrationspolitiken, till satsningar på vård, skola och omsorg.

Löfven betonar också vikten av att skapa samma möjligheter för kvinnor och män. Metoo-rörelsens avslöjande om sextrakasserier och övergrepp har gjort intryck på honom.

"Vi vet att det förekommer, men i den här omfattningen... Jag måste säga att jag känner att jag blivit nedstämd, men också beslutsam om att det är läge att faktiskt göra något på riktigt."

Löfven kommer från den mansdominerade industrin, där han som lokal facklig företrädare bland annat arbetade för att få bort nakenbilder på verktygsskåpen.

"Men jag har själv inte stött på det här med sexuella trakasserier", hävdar han.

TT: Är svenskar inte så jämställda som vi själva tror?

"Så kan det vara. Det kanske är både ja och nej på den frågan. Jag tror nog att om vi ser på helheten i Europa och världen så har vi i många avseenden kommit långt i jämställdhetsarbetet."

Löfven pekar på särbeskattningen och på en väl utbyggd barnomsorg som exempel.

Han tror inte att bilden av Sverige utomlands har försämrats trots det gångna årets nyhetsrapportering om brottslighet, skuggsamhälle och sexövergrepp.

"Vi har ändå utvecklats till att vara ett av de rikaste och mest jämlika länderna i världen", säger Löfven.

"Jämförelsevis finns ett stort intresse för Sverige, det märker jag när jag reser."


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?