1515
Annons

Löfven om Nato: Rätt beslut i dagens läge

Rysslands krig mot Ukraina har pågått i nästan tre månader, och på söndagen hölls en ny demonstration i Stockholm med flera partiföreträdare som talare.

Tidigare statsministern Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Per Bolund vid en demonstration mot Rysslands krig i Ukraina på Norrmalmstorg på söndagen.
Tidigare statsministern Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Per Bolund vid en demonstration mot Rysslands krig i Ukraina på Norrmalmstorg på söndagen.Foto:Maja Suslin/TT

Demonstrationen, arrangerad av Nordic Ukraine forum i samarbete med Ukrainas ambassad i Sverige, samlades ett par hundra deltagare. Bland talarna fanns Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson som krävde fler sanktioner mot Ryssland.

”Ukrainsk seger är det enda acceptabla slutmålet i det här kriget. Sverige får inte darra på manschetten utan behöver omedelbart skicka mer vapen till Ukraina”, sade hon.

Per Bolund, Miljöpartiets språkrör, passade på att ge de övriga riksdagspartierna en känga för senfärdigheten med att stoppa importen av rysk kol, gas och olja till Sverige.

”Bränslepengarna går rak ned i Putins krigskassa”, sade han.

Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven (S) citerade Anna Lindh och manade till fortsatt engagemang för Ukrainas befolkning.

”Uppgivenheten är vår främsta fiende. Fortfarande begås enorma övergrepp av Ryssland och det ukrainska folket lider”, sade Löfven. 

Till TT säger Löfven efter demonstrationen att Sveriges beslut att ansöka om Natomedlemskap är ”rätt beslut i dagens läge”, men att han har svårt att bedöma hur det påverkar Sveriges möjligheter att spela en aktiv roll i fredsprocessen.

”President Zelenskyj har nyligen sagt att det krävs en förhandlingslösning. Hur den ska se ut och när den kan komma i gång kan jag inte svara på.”

”Vad Sverige kan spela för roll beror helt på vad Ukraina önskar. Jag tycker att ledningen i Sverige gör helt rätt som lyssnar på deras behov och agerar utifrån det”, säger Stefan Löfven. 

För demonstranten Marina Bakuma, som för två månader sedan flydde från Tjerkasy-regionen i centrala Ukraina, betyder Sveriges stöd – inte minst militärt – mycket.

”Det här är vad jag kan göra från mitt håll, visa solidaritet med mitt folk som är kvar i Ukraina och påverka den svenska regeringen att fortsätta att rusta den ukrainska armén”, säger hon.


Innehåll från Haparanda KommunAnnons

”Vi vill vara en accelerator för den gröna omställningen i Norrbotten”

Det pågår just nu en omfattande industriell utveckling i norra Sverige kopplat till fossilfri produktion och elektrifiering. Haparanda kommun vill nu möjliggöra hållbara satsningar i de östligaste delarna av Sverige genom att erbjuda en expansiv region med en unik närhet till den finska marknaden och stora möjligheter till god tillgång av förnybar solenergi.

Längst upp i Sveriges nordöstligaste hörn ligger gränsstaden Haparanda med sin finska motpart Torneå på andra sidan älven. Genom åren har det byggts upp ett nära samarbete som gynnat regionen i stort.

– Vi vill fortsätta att utveckla det goda samarbete vi har i regionen och skapa en miljö här uppe som är internationellt konkurrenskraftig för att locka den nya hållbara industrin. Den planerade vätgasledningen runt hela Bottenviken samt upp mot malmfälten visar att vi är i händelsernas centrum och att den gröna omställningen inte bara sker med hjälp av batterifabriker och fossilfritt stål, säger Bengt Strandberg näringslivschef Haparanda stad.

De senaste åren har många industriföretag som ligger i framkant inom den gröna omställningen etablerat sig i norra Sverige. Samtidigt har det medfört att det inte finns ett lika stort överskott på energi längre då både näringsliv och invånare har fått ett allt större energibehov.

– Vi vill vara en möjliggörare för att kunna öka tillgången till förnybar energi och skapa ett fossilfritt samhälle. Vi tror därför att god tillgång till förnybar solenergi, som vi har som målsättning att kunna erbjuda framöver, närheten till den finska marknaden och den utveckling som sker i regionen kan locka många aktörer att etablera sig i kommunen. Inte minst vätgasaktörer som behöver mycket energi till sina industrietableringar, menar Bengt Strandberg.

Fossilfri och förnybar energi en klok matchning

Vätgas från fossilfria energikällor är en viktig del framtidens fossilfria samhälle, menar Bengt Strandberg och den industrin skulle passa väldigt bra i regionen. Vätgastekniken ger möjlighet för flexibel användning inom många användningsområden som exempelvis fordonsbränsle, energilagring och stöd till elnät.

– Genom att vi kan erbjuda väldigt stora ytor, på de gamla torvtäkterna, för solcellsparker kan vi också se till att vätgasaktörerna, och övrig industri, får en god tillgång till förnybar energi.

Det finns många fördelar med att satsa på solkraft som förnybar energikälla då den till skillnad från exempelvis vindkraft oftast inte hamnar i samma konflikt med skyddet av naturområden eller de närboende. I Haparanda har man tillgång till minst 900 hektar av gammal torvtäkt/myrmark, en perfekt yta för större solcellsparker.

– Vi har möjligheten att kunna erbjuda väldigt stora ytor för de som vill bygga solcellsparker. Samtidigt får vi möjlighet att återställa marken genom blötläggning och skapande av fågelsjöar. Det blir ett steg på vägen i vårt arbete att skapa en hållbar samhällsutveckling som tillgodoser våra behov idag, utan att äventyra kommande generationers möjligheter, avslutar Bengt Strandberg.

Om Haparanda stad
Haparanda ligger i Norrbottens län och är Sveriges östligaste tätort. Staden gränsar till den finska staden Torneå vilket innebär att det finns möjligheter att ta del av både svensk och finsk samhällsservice och arbetsmarknad. I Haparanda finns en framtidstro och en vision om framtidens samhällen. Här finns också världens nordligaste IKEA-varuhus tack vare räckvidden till flera marknader. 

www.haparanda.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Haparanda Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?