ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven nära ett avslut i förhandlingarna med Lööf

Konstruktiva samtal pågår mellan S, C, L och MP, och en färdig kompromiss ska vara klar senast till helgen. Det säger Stefan Löfven efter ett möte med talmannen. 

“Samtalen pågår och jag upplever att vi har en konstruktivitet som jag hoppas ska leda hela vägen fram”, säger Stefan Löfven. 

Över fyra månader har gått sedan valet utan att någon ny statsminister kunnat väljas. Men nu närmar sig tillslut ett avgörande på den historiskt utdragna och svåra regeringsbildningen. 

Klockan 10.00 på torsdagsförmiddagen tog talmannen Andreas Norlén emot Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för en sista avrapportering inför nästa veckas statsministeromröstning. 

Efter mötet sa Stefan Löfven att hoppas på en uppgörelse så att en ny S-ledd regering kan tillträda nästa vecka. 

“Jag sa före jul att nu gäller det att använda hela julledigheten för att anstränga sig och vi måste komma i mål. Sverige måste ha en handlingskraftig regering och jag fortsätter att arbeta för det”, säger han.

“Jag har under helgerna också kunnat rapportera till talmannen vid två tillfällen att samtal har inletts, samtal pågår och gör det fortfarande, med en uppriktig ambition att se till att Sverige så snabbt som möjligt får en handlingskraftig regering”, fortsätter han.

Hur stor är sannolikheten att du lyckas bilda regering?
“Jag kan inte ge någon procentsats, men vi har arbetat hela tiden för att det ska kunna gå i mål, och det är självfallet så att mitt arbete syftar till att jag ska kunna bilda regering. Och vi har haft samtal tillsammans vi fyra partier som hade det före helgerna”, säger han.

Och redan klockan 10.30 var det Ulf Kristerssons tur att möta talmannen. Än in i det sista är det oklart vem av de två statsministerkandidaterna som ska upp till omröstning på onsdag nästa vecka. 

Andreas Norlén kommer att nominera en kandidat på måndag, och det som avgör vem av de två det blir är besluten som nu till slut ska fattas i Centerpartiet och Liberalerna om vilken av de två kandidaterna man bestämt sig för att släppa fram.

Det betyder att en färdig kompromiss sannolikt måste nås senast under fredagen. 

“Ska en partiledning gå till sitt parti och få ett mandat för någonting så måste det finnas någonting att ta ställning till", säger Stefan Löfven. 

Slutar förhandlingarna återigen med ett misslyckande, som de gjorde strax innan jul, blir det av allt att döma i stället Ulf Kristersson som går upp till omröstning nästa vecka. 

Och skulle även onsdagens statsministeromröstning sluta med att den mominerade kandidaten får en majoritet emot sig återstår en fjärde och sista statsministeromröstning, som då ska ske onsdagen den 23 januari. 

Misslyckas även den väntar nyval, som senast måste hållas den 21 april men sannolikt kommer äga rum tidigare än så. Andreas Norlén har klargjort att han vill hålla ett eventuellt extraval så snart det är möjligt. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies