1515
Annons

Löfven om Kamprad: "En unik entreprenör"

Statsminister Stefan Löfven beklagar djupt Ikea-grundaren Ingvar Kamprads bortgång, och beskriver honom som en stor inspiratör.

”Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framförallt på hans familj och alla vänner i dag”, skriver statsministern i en skriftlig kommentar till Di.

”Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal. Han var också en inspiratör med stort engagemang så väl internationellt som för svensk landsbygd.”

Enligt Centerledaren Annie Lööf har ingen svensk och inget företag förknippats med Sverige som Ingvar Kamprad och Ikea. ‪

”En pionjär och entreprenör som förändrat människors vardag. En strävsam, sparsam smålänning som gick från blyertspennor till ett världsomspännande företag med varuhus över hela världen”, skriver hon på Instagram.

Annie Lööf lyfter fram Ingvar Kamprads enormt skickliga entreprenörskap.

”Ingvar Kamprad möblerade såväl sjuksköterskans som direktörens hem, var en banbrytande företagare och visade hela världen styrkan i svenskt entreprenörskap.

Kondoleanserna och lovorden strömmade på söndagen in efter att nyheten om Kamprads bortgång kommit. Liberalernas ledare Jan Björklund skriver så här:

”Ingvar Kamprad är borta. Han var den störste svenske entreprenören under efterkrigstiden. Stor respekt.”

Allianskollegan Ebba Busch Thor lyfter även fram hans sparsamhet som en del av hans framgångsrecept:

”En av vår tids viktigaste svenska entreprenörer har lämnat oss. Hans livsverk kom att bli synonymt med sparsamhet och uppfinningsrikedom. Känt världen över. En sann förebild. Vila i frid”, skriver hon på Twitter.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att Sveriges kanske genom tiderna främsta entreprenör har lämnat oss.

”Entreprenören Ingvar Kamprad har betytt så oerhört mycket för Sverige”, skriver han på sin Facebooksida.

”Ikea förkroppsligar begrepp som innovation, ödmjukhet och hårt arbete. Han och Ikea har så framgångsrikt och självklart byggt upp också den internationella bilden av vad Sverige egentligen är, att vi nästan tar det för givet. Det borde vi inte göra”, skriver Ulf Kristersson vidare.

”Jag hoppas nu att Ingvar Kamprad fortsätter inspirera och mana kommande generationer svenskar att göra stor nytta för vårt land genom arbete och företagsamhet.”

Och så här skriver Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson:

”En av Sveriges främsta och största entreprenörer har somnat in. Tack för allt du gjort för Sverige Ingvar Kamprad!”

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Kamprads bortgång störst på Twitter

Möbeljätten Ikeas besked om att grundaren Ingvar Kamprad gått bort var det svenskspråkiga inlägg som delades mest på Twitter 2018.

Foto:Claes-Göran Flinck

Det är den ideella föreningen Medieakadamien som mätt antalet retweets och enda kravet för att vara aktuell för listan, förutom antal delningar, är att inlägget är skrivet på svenska, enligt ett pressmeddelande.

Tvåa på listan är ett videoklipp från norska NRK med gulliga barn och trea är en gammal video, på ett annat gulligt barn, som spreds på Facebook för flera år sedan och i år fick ny spridning på Twitter. Längre ner på listan återfinns bland annat fotbollsspelaren Ola Toivonens tweet inför landslagets match mot Schweiz under sommaren fotbolls-VM och ett inlägg från advokaten Viktor Banke rörande Jimmie Åkesson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera