1515
Annons

Löfven om Biden: ”En genuin och varm människa”

Statsminister Stefan Löfven uttrycker hopp om förbättrat globalt samarbete inte minst kring klimatet, när han gratulerade USA:s nyvalde president Joe Biden. Men på handelsområdet är hans optimism mer dämpad.

”Där får vi helt enkelt avvakta.”

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Henrik Montgomery/TT

”Jag vill varmt gratulera den demokratiske kandidaten Joe Biden till att ha blivit vald till USA:s president. Lika varma gratulationer vill jag ge till Kamala Harris, till att ha blivit vald till den första kvinnliga vicepresidenten någonsin”, sa Stefan Löfven vid en pressträff på söndagen.

Statsministern har träffat Joe Biden under den senares tid som vice president och öste beröm över hans person.

”Joe Biden är en genuin och varm människa som det är lätt att prata med. Vi delar värderingar i många frågor. Jag har en bra relation med honom och hoppas kunna utveckla den.”

Han räknar nu med ett USA som åter tar en central roll i internationellt samarbete. Coronapandemin och klimatförändringarna men också exempelvis försvaret och demokrati och folkrätt är globala utmaningar som gynnas av USA blir mindre inåtvänt än under Donald Trumps fyra år vid makten, fortsatte statsministern.

Inom handelspolitiken vill han dock inte ställa för höga förhoppningar. 

Joe Biden lär tina upp USA:s inställning till WTO och andra internationella handelsinstitutioner liksom relationerna till EU. Men Biden och demokraterna har signalerat fortsatt fokus på att minska USA:s handelsunderskott mot omvärlden under devisen ”Buy American”, påpekar statsministern.

Om den nyvalde presidenten åter plockar upp de planer på ett frihandelsavtal med EU som Donald Trump kastade i papperskorgen, låter han vara osagt.

”Hur de diskussionerna kan komma att gå vidare är osäkert. Där får vi helt enkelt avvakta.”

Joe Biden har tydligt betonat behovet av att ena ett djupt splittrat USA där omkring 70 miljoner amerikaner röstade på Donald Trump. Stefan Löfven understryker att sociala och geografiska klyftor inte får växa sig för stora, för att fler ska känna framtidstro.

”Jag tror det är viktigt att skillnaderna i ett land inte får bli för stora. Hela landet ska känna att man är med i framtidsprojektet här och nu. Detsamma gäller i Sverige.”

”I en tid av globalisering, kraftig teknisk omvandling och den klimatomställning som måste till, så är det viktigt att alla känner att även i det har jag en plats. Den strukturomvandling som måste till kommer också att innefatta mig”, fortsatte statsministern.

Stefan Löfvens klassiska S-recept är det ”starka samhället”, med utbildning, välfärd och trygghetssystem som ska gå att lita på, tillade han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?