Löfven nära ett avslut i förhandlingarna med Lööf

Konstruktiva samtal pågår mellan S, C, L och MP, och en färdig kompromiss ska vara klar senast till helgen. Det säger Stefan Löfven efter ett möte med talmannen. 

Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på riksdagens talman Andreas Norlén (M) vid talmannens kontor i riksdagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på riksdagens talman Andreas Norlén (M) vid talmannens kontor i riksdagen.Foto:Henrik Montgomery/TT

“Samtalen pågår och jag upplever att vi har en konstruktivitet som jag hoppas ska leda hela vägen fram”, säger Stefan Löfven. 

Över fyra månader har gått sedan valet utan att någon ny statsminister kunnat väljas. Men nu närmar sig tillslut ett avgörande på den historiskt utdragna och svåra regeringsbildningen. 

Klockan 10.00 på torsdagsförmiddagen tog talmannen Andreas Norlén emot Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för en sista avrapportering inför nästa veckas statsministeromröstning. 

Efter mötet sa Stefan Löfven att hoppas på en uppgörelse så att en ny S-ledd regering kan tillträda nästa vecka. 

“Jag sa före jul att nu gäller det att använda hela julledigheten för att anstränga sig och vi måste komma i mål. Sverige måste ha en handlingskraftig regering och jag fortsätter att arbeta för det”, säger han.

“Jag har under helgerna också kunnat rapportera till talmannen vid två tillfällen att samtal har inletts, samtal pågår och gör det fortfarande, med en uppriktig ambition att se till att Sverige så snabbt som möjligt får en handlingskraftig regering”, fortsätter han.

Hur stor är sannolikheten att du lyckas bilda regering?
“Jag kan inte ge någon procentsats, men vi har arbetat hela tiden för att det ska kunna gå i mål, och det är självfallet så att mitt arbete syftar till att jag ska kunna bilda regering. Och vi har haft samtal tillsammans vi fyra partier som hade det före helgerna”, säger han.

Och redan klockan 10.30 var det Ulf Kristerssons tur att möta talmannen. Än in i det sista är det oklart vem av de två statsministerkandidaterna som ska upp till omröstning på onsdag nästa vecka. 

Andreas Norlén kommer att nominera en kandidat på måndag, och det som avgör vem av de två det blir är besluten som nu till slut ska fattas i Centerpartiet och Liberalerna om vilken av de två kandidaterna man bestämt sig för att släppa fram.

Det betyder att en färdig kompromiss sannolikt måste nås senast under fredagen. 

“Ska en partiledning gå till sitt parti och få ett mandat för någonting så måste det finnas någonting att ta ställning till", säger Stefan Löfven. 

Slutar förhandlingarna återigen med ett misslyckande, som de gjorde strax innan jul, blir det av allt att döma i stället Ulf Kristersson som går upp till omröstning nästa vecka. 

Och skulle även onsdagens statsministeromröstning sluta med att den mominerade kandidaten får en majoritet emot sig återstår en fjärde och sista statsministeromröstning, som då ska ske onsdagen den 23 januari. 

Misslyckas även den väntar nyval, som senast måste hållas den 21 april men sannolikt kommer äga rum tidigare än så. Andreas Norlén har klargjort att han vill hålla ett eventuellt extraval så snart det är möjligt. 


Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?