ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven: M:s välfärdsförslag en snål giftkompott

  • Foto: TT

Statsminister Stefan Löfven sågar Moderaternas krav om tre miljarder till välfärden.

”Det räcker inte. Det är för lite. De är för snåla”, säger han.

Löfven, som beskriver M-förslaget som ”en giftkompott” tillägger på väg in till onsdagens partiledardebatt att han gläds åt att debatten handlar om välfärden.

I partiledardebatten tog han upp frågan och underströk att Socialdemokraterna är välfärdspartiet.

”Sveriges stora projekt det kommande årtiondet behöver vara ett starkt samhälle som håller ihop. Vår välfärdsstat behöver repareras. Ja, det kommer att behövas ännu mera pengar till kommuner och regioner, för välfärden kommer alltid först”, säger Löfven utan att ange några belopp.

I tisdags framförde Moderaterna och Vänsterpartiet med någon timmes mellanrum krav på mer pengar till välfärden. M ville även se ökade satsningar på rättsväsendet.

Båda partierna lyfte fram det akuta och ansträngda ekonomiska läget, med befarade neddragningar inom skola och vård som följd.

Moderaterna vill satsa 3 miljarder kronor i generella statsbidrag i en så kallad extra budget, medan Vänsterpartiet anser att det behövs minst 10 miljarder. Men partierna hade olika tankar kring finansieringen.

”Det är det enda sättet att se till att inte den här krisen ska fördjupas”, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till journalister på väg in till debatten.

Sjöstedt bekräftar att han bedömer att det behövs minst 10 miljarder till i välfärden.

Kristdemokraterna föreslår inför partiledardebatten 6,7 miljarder kronor i extra tillskott till kommunsektorn i år och hänger därmed på Vänsterpartiet och Moderaterna i ett försök att pressa regeringen. Annars riskeras ytterligare stora varsel i kommunerna inom välfärdstjänsterna, varnar KD.

”Därför menar vi att staten skyndsamt måste skjuta till ytterligare statsbidrag till kommunerna”, skriver KD.

Finansieringen ska ske med ett antal reformer som regeringen valde i budgeten 2020, enligt KD.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson klargör samtidigt att han är mycket kritisk mot att oppositionen försöker bryta upp budgetprocessen med sina krav.

”Vi vill ha ordentliga tillskott till kommuner och regioner. Det hanterar man i en vårändringsbudget”, säger han.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig siffra på storleken på KD:s förslag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer