1515

Löfven möblerar om i regeringen – hon blir ny minister

Stefan Löfven gör en regeringsombildning efter att Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgått.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Under tisdagen kallade statsminister Stefan Löfven till pressträff för att presentera en regeringsombildning.

Ny socialförsäkringsminister blir Ardalan Shekarabi, tidigare civilminister.

Lena Micko, tidigare bland annat ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, och medlem i Socialdemokraternas verkställande utskott sedan 2011, tar över rollen som civilminister.

”Det är två mycket kompetenta personer som får ansvar för frågor som är avgörande för att samhället ska vara starkt och tryggt”, säger Stefan Löfven.

Med sin tidigare roll inom SKL kommer pengarna till kommuner blir en central fråga för den nya civilministern.

I regeringens och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalernas budget fanns ökade tillskott till kommunerna på 5 miljarder kronor.

”Regeringen har gjort en del”, var Lena Mickos något undvikande svar på frågan om hur hon ser på kommunernas behov av större resurser.

På frågan om vad som måste göras för att stärka den finansiella situationen i kommunerna svarar Lena Micko att det handlar om att stärka kommunernas självbestämmanderätt. Det kan innebära minskad andel öronmärkta pengar till kommunerna.

”Vi behöver kunna se resultat snabbare på generella statsbidrag, att man kan göra lokala prioriteringar. Det skulle förenkla oerhört mycket i hur man utför välfärdsuppdragen”, säger Lena Micko.

Vilka möjligheter finns inom 73-punktsprogrammet att stärka kommunernas ekonomi?
”Jag hoppas på en bred uppgörelse. Har jag erfarenhet av något så är det att samarbeta över politiska gränserna. Är det något kommunerna och regionerna behöver så är det stabila förutsättningar som är fleråriga.”

Det innebär alltså att fler partier än de som nu ingår i 73-punktsprogrammet ska komma överens?
”Nej, att det har stöd i Riksdagen. Men självklart förstår jag att det kommer handla om politiska värderingar här också.”

Ardalan Shekarabi ser framför sig pensionsfrågan som den mest skrymmande frågan han måste ta tag i som ny socialförsäkringsminister.

”Vi måste höja pensioner här och nu men även säkra finansieringen framåt”, säger han.

På punkt sju i 73-punktsprogrammet står att pensionen ska höjas för löntagare år 2021. Det innebär att pensionerna ska hävas igenom på ganska kort tid. Hur den nytillträdde socialförsäkringsministern ska lyckas med att nå en överenskommelse kring pensionerna, vill Ardalan Shekarabi inte kommentera.

”Det får vi återkomma till vad gäller nivåer och tidsplan”, säger han.

Vad kan du inte gå med på i de här förhandlingarna?
”Jag vill inte inleda första dagen med att ställa ultimatum. Jag bara konstaterar att vi gick till val på att höja pensionerna, det finns med i Januariavtalet och nu ska vi leverera på detta.”

Det var under måndagen som Annika Strandhäll meddelade att hon avgår som minister på grund av familjeskäl.

Hennes sambo avled hastigt för drygt en månad sedan och sedan dess har Annika Strandhäll varit borta från arbetet som minister.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?