ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven lovar mer till landsbygden

  • Stefan Löfven. Foto: Marcus Ericsson/TT

Statsminister Stefan Löfven vill få ihop stad och land, säger han i sitt jultal.
Regeringen presenterar i dag satsningar på snabbt bredband och statlig service till alla.

"Det är dags att stärka gemenskapen mellan stad och land, något som försummats i Sverige i decennier", säger statsminister Stefan Löfven under sitt jultal på Stora torget i Enköping.

Han pratar om gemenskapen i "byar och bostadsområden" som bär samhällen runt om i Sverige. Men samtidigt tar han upp en oro och rädsla för att för att gemenskapen vittrar sönder och att politikerna inte ser dem.

"Jag vet också att många runt om i landet frågar sig: "Var är staten?""

Han säger att myndigheterna allt för länge varit allt för upptagna med annat än att se till landsbygdens behov. Men det ska bli ändring på det, säger Löfven, och pekar på utflyttning av statliga jobb.

I samband med jultalet går regeringen ut med två satsningar som ska göra det "möjligt för hela landet att leva".

Över en halv miljon fler svenskar ska få tillgång till snabbt bredband inom fyra år, lovar regeringen, som därmed säger sig höja Sveriges digitala ambitioner.

"Vi slår fast en färdplan för ett helt uppkopplat Sverige", säger Löfven.

Löfven ger även civilminister Ardalan Shekarabi (S) i uppgift att se till att alla medborgare ska ha tillgång till "grundläggande statlig service oavsett var i landet man bor".

"Det är bara så som hela Sverige kan leva, och ska leva."

Han pratar också om att satsningar på skola, förskola och andra nivåer i utbildningssystemet är delar för att bygga upp gemenskapen i landet — liksom att bekämpa arbetslösheten, öka företagandet och bygga ut infrastrukturen. Även kampen mot segregation och annat utanförskap är ett verktyg för att nå samma mål, säger Löfven.

"Resurserna ska gå till ett samhällsbygge som kommer alla till del. Den svenska modellen ska inte avvecklas, den svenska modellen ska utvecklas."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer