Löfven lovar mer pengar till glesbygden – vill göra om utjämningssystemet

Socialdemokraterna vill att det nya kommunala utjämningssystemet ska ge ännu mer till glesbefolkade regioner.

Totalt kommer 1,8 miljarder kronor mer att omfördelas jämfört med dagens system.

Foto:Fredrik Sandberg/TT
Foto:TT

”Alla invånare ska ha tillgång till välfärdstjänster av god och likvärdig kvalitet, oberoende av var man bor”, säger Stefan Löfven vid en pressträff i Björneborg, som ligger i Kristinehamns kommun i Värmland.

Förslaget, som i stora drag bygger på en utredning som kom i oktober förra året, innebär att omfördelningen inom systemet ökar för både kommuner och landsting, från 9,7 miljarder till 11,5 miljarder kronor.

Utredningen konstaterade att mer fokus behöver ges åt socioekonomi och glesbygdens villkor, och att det finns ett behov av uppdatering av systemet så att utjämningen mellan olika delar av landet förstärks.

Det innebär bland annat att större hänsyn ska tas till socioekonomiska förutsättningar som kortare utbildning, låg inkomst och hälsoläget.

När det gäller omfördelningen mellan landstingen ändrar socialdemokraterna ingenting i förhållande till utredningen. Däremot görs vissa justeringar mellan kommunerna. Bland annat vill S att påverkbara faktorer, såsom försörjningsstöd och läkarlöner, inte ska avgöra omfördelningen.

Det innebär att kommuner som inte klarar av att påverka dessa faktorer, riskerar att få mindre pengar från systemet.

Dessutom förstärker S utredningens förslag till omställningsstöd, det så kallade införandebidraget, som ges till kommuner som får betala, för att övergången ska bli smidigare.

Enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) står Liberalerna och Centern bakom förslaget. Men själva systemet har sedan länge mött kritik.

”Men vi står fast vid att utjämning behövs. Även Stockholm vinner på utjämningen, eftersom man vinner på att hela landet kan leva”, säger Shekarabi.

Med utredningens förslag skulle Stockholms landsting förlora cirka 1,6 miljarder kronor. Värmlands län skulle enligt Stefan Löfven vinna 250 miljoner kronor.

”Det motsvarar 350 sjuksköterskor”, säger Löfven.

Frågan är då varför man måste gå omvägen via omfördelning mellan kommunerna samtidigt som staten ska gå in och kompensera de kommuner som måste betala i omfördelningssystemet. Varför inte ändra på hela det kommunala skattesystemet?

”Det unika med Sverige är att vi har kommunal beskattningsrätt som kombineras med likvärdig välfärd i hela landet. Det förutsätter en utjämning”, säger Ardalan Shekarabi.

Enligt förslaget ska det nya omfördelningssystemet vara på plats den 1 januari 2020.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?